181 de ani de la nasterea lui Levi Strauss, parintele blugilor

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 10:06
5968 citiri
181 de ani de la nasterea lui Levi Strauss, parintele blugilor
Foto: levi.com

La 26 februarie 1829 se nastea in Bavaria, Germania, Levi Strauss, cel care avea sa transforme hainele de muncitori in cea mai populara imbracaminte si simbolul culturii occidentale.

Nascut Lob Strauss intr-o familie de evrei germani, a plecat impreuna cu mama si surorile lui la New York, unde ceilalti doi frati aveau o afacere cu tesaturi si imbracaminte.

In 1853, familia s-a hotarat sa deschida un magazin si pe coasta de vest, unde incepuse isteria goanei dupa aur, iar Levi a fost ales sa mearga la San Francisco. Afacerea lui a inflorit cand a inceput sa vanda salopete din jeans pentru mineri. Cativa ani mai tarziu a inceput sa foloseasca denim pentru ca era mult mai rezistent.

In anii 1870, Jacob Davis, care facea si el pantaloni pentru muncitori din denimul cumparat de la Levi Strauss & Co, s-a gandit sa foloseasca nituri din cupru pentru a intari cusaturile si buzunarele. Pentru ca nu isi permitea sa patenteze inventia, a apelat la Levi Strauss si au inceput impreuna sa produca blugii din denim sub brandul Levi's.

Brevetul de inventie a fost obtinut pe 20 mai 1873, aceasta fiind data nasterii celebrilor blugi din denim. Ei au avut, insa, brevet si monopol doar pentru 20 de ani, asa ca zeci de companii au intrat pe piata la sfarsitul secolului 19 si le-au facut concurenta. Printre acestea se numara Lee si Wrangler.

Totusi, Levi Strauss isi personalizase pantalonii folosind cusaturi duble decorative pe buzunarele din spate si un petic de piele cu numele firmei, care servea drept garantie.

De unde vine denimul?

Unicitatea consta in cusatura pe diagonala, dar diferenta dintre cele doua materiale pe care le-au folosit la inceput este de rezistenta. In timp ce materialul numit jeans este confectionat din doua fire de aceeasi culoare, la denim se foloseste numai bumbac si fire de culori diferite.

Materialul denim era facut in doua locuri din lume in secolul 16: in orasul frantuzesc Nimes, dar si din India. Tesatura grea si aspra din bumbac era vanduta de indieni marinarilor portughezi care o foloseau pentru a face vele.

In acelasi timp, din material se faceau pantaloni in orasul Chieri de langa Torino, acestia fiind vanduti in portul Genova. Flota de aici folosea pantalonii pentru ca erau rezistenti si puteau fi purtati uscati, dar si uzi.

Marinarii genovezi ii spalau, insa, in mare pentru a-i decolora. Pantalonii erau bagati intr-o plasa legata in partea din spate a navelor, iar culoarea indigo a lor disparea in contactul cu sarea de mare. De aici si denumirea "blue jeans" care provine de fapt de la albastrul din Genova.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#istoria blugilor, #Levi Strauss, #blugi Levi s , #experiment