Ziare.com

Augustus, primul imparat care s-a prins ca banii pot fi falsificati

Sambata, 09 Mai 2009, ora 20:37

   

Augustus, primul imparat care s-a prins ca banii pot fi falsificati
Bancnota de 20 de euro si moneda de doi euro sunt cele mai clonate de falsificatorii italieni.

Ele sunt foarte greu de reprodus: Banca Centrala Europeana introduce un amanunt mereu diferit in diferitele valute, si totusi un cetatean din 700 risca sa se trezeasca, mai devreme sau mai tarziu, cu o bancnota contrafacuta. Aceasta este insa o istorie veche cat lumea, ba chiar cat moneda.

Daca de obicei falsul valutei moderne rezida in frumusete, in lumea antica si medievala distinctia intre moneda adevarata si cea falsificata este legata de metalul folosit si de greutatea monedei.

Augustus, primul imparat care a combatut falsurile

Reforma dorita de imparatul Augustus intre anul 23 si 20 i.Hr., a avut drept obiectiv precis sa restabileasca niste caracteristici tehnice precise ale banului si sa se respecte raportul de schimb; si aceasta tocmai in incercarea de a contracara fenomenul de raspandire a falsificarilor.

In cei 300 de ani care despart domniile imparatilor Augustus si Constantin, "solidus aureus" a cedat peste 40 la suta din greutate pastrandu-si totusi puritatea. Dar imitatorii s-au adaptat intotdeauna, acoperind plumbul cu o patina de aur.

Totusi, regulile impuse de imparatul Augustus au reusit sa reduca raspandirea falsurilor. Intr-adevar, si gotii au decis sa lase nealterate trasaturile tehnice ale monedei din aur, nu doar sub aspectul greutatii, ci si in diferitele forme ale fetei si reversului monedei, care reproduceau, respectiv, busturile imparatului din Orient si ale Victoriei cu cruce incrustata.

Intr-adevar, nu i se permitea niciunui suveran barbar sa imprime pe un stater (moneda greceasca) propria imagine, si chiar dinarul arab a avut aceeasi greutate ca si moneda de aur 'solidus' imperiala si bizantina. Primul rege din dinastia carolingienilor, Pepin cel Scurt, a pastrat in uz libra romana, fiul Carol cel Mare a inlocuit-o cu una noua de 410 grame.

Originile sistemului de credit

Originile sistemului de credit dateaza din Evul Mediu, cand s-a manifestat necesitatea stabilirii unor alternative serioase la transportul fizic de bani si valori. S-a raspandit astfel plata cu ajutorul "scrisorilor de credit".

Dar nasterea primului card de credit va avea loc mult mai tarziu, respectiv in anul 1950. 'Diners Club' a fost cel care l-a introdus si era destinat numai oamenilor de afaceri si utilizat in servicii turistice si de recreere.

In Italia, prima carte de credit a fost introdusa in anul 1958. Primul aparat bancomat a fost instalat in anul 1967 la Barclays Bank, din Enfield Town, in zona de nord a Londrei. Noua ani mai tarziu a ajuns si in Italia gratie Casei de Economii din Ferrara. Falsificarea cardurilor in vederea utilizarii lor a aparut insa la foarte putin timp dupa aceea. (M.M.)

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2188 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

greseli peste greseli

Nu stiu de unde ati copiat sau tradus dar textul o compilatie nefericita cu multe erori. Incetati sa scrieti despre lucruri pe care nu le cunoasteti. Renuntati la metoda copy-paste si la utilizarea surselor dubiose de pe internet. Puneti mana pe carti si nu pe mouse cautand pe google.

 

si dumneavoastra gresiti

metoda propusa : "pune mana pe carte" in contextul actual e depasita. Adica e clar ca noua generatie (eu sunt din vechea, chiar f vechea garda)mune mai degraba mana pe mouse. Asa incat in loc de un simplu repros, meritat, trebuia sa interveniti, puteti prelungi comentariul dv cat doriti, si sa aduceti completarile si rectificarile necesare. Asta as fi asteptat, chiar eram doritor de o informatie autentica, oricum mai aproape de realitatea stiintifica, daca tot sunteti un om pasionat. Numismatica e o pasiune grea, oamenii inrobiti de ea sunt valori de cultura si educatie. deci daca aveti timp , rabdare si pasiune, treceti la treaba...
Apropo pe wikipedia aveti dreptul sa faceti completari, sa va aduceti aportul, sa va exprimati cu pasiune despre pasiune...
Numai bine, o seara placuta


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor