Avertisment: Acceleratoarele fac Pamantul o sfera fara viata? (Video)

Joi, 20 Februarie 2014, ora 16:13
6023 citiri
Avertisment: Acceleratoarele fac Pamantul o sfera fara viata? (Video)

Cunoscutul fizician si astronom regal Sir Martin Rees avertizeaza omenirea asupra pericolelor pe care le pot genera experimentele desfasurate in cadrul acceleratoarelor de particule. Acestea pot transforma Pamantul intr-o sfera fara viata.

Acceleratorul de particule Brookhaven National Laboratory's Realistic Heavy Ion Collider (RHIC) din Statele Unite urmeaza sa fie modernizat, insa expertii considera ca trebuie sa se faca o reviziure a riscurilor, inaintea unui nou experiment, potrivit Daily Mail.

Oamenii de stiinta si-au exprimat ingrijorarea ca un experiment ambitios care ar utiliza un accelerator de particule ar putea distruge in mod accidental planeta Pamant.

Vremea acceleratorului de particule a trecut. Ce urmeaza?

RHIC accelereaza nuclee la viteza luminii, inainte ca acesta sa interactioneze, in incercarea de a crea o plasma de cuarci, care este o substanta extrem de fierbinte despre care se crede ca s-a produs imediat dupa Big Bang.

Acceleratorul de particule american, care este unul dintre cele mai puternice din lume si este capabil sa genereze particule mai calde decat temperatura de patru milioane de grade Celsius, a ajuns in centrul atentiei expertilor care au avertizat ca pot fi create micro gauri negre si o materie ciudata.

In timp ce experimentul ar putea ajuta la gasirea unor raspunsuri la intrebarile referitoare la aparitia vietii pe Pamant, criticii, inclusiv astronomul regal britanic, au avertizat ca particulele subatomice numite "strangelets" ar putea fi create in mod accidental.

Aceste particule au potentialul de a declansa o reactie in lant si de a schimba totul intr-o "materie stranie", care ar putea transforma Pamantul "intr-o sfera hiperdensa inerta", potrivit lui Martin Rees.

Alti experti, precum Eric Johnson, profesor la Universitatea North Dakota si Michael Baram, profesor la Universitatea Boston au avertizat asupra faptului ca instalatia de la RHIC ar trebui reevaluata asupra potentialului de a crea un dezastru pe scara larga, care ar distruge viata de pe Pamant.

Dupa modernizare, RHIC va fi capabil sa genereze coliziuni de 20 de ori mai puternice decat atunci cand a fost construit initial.

Citeste si:
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat vineri, 28 ianuarie, decizia PNL de a-l suspenda din partid pe liderul din Ilfov, Hubert Thuma, care a agresat-o pe colega sa din USR...
Calculul prezentat de Anca Dragu: ”PSD poate creşte pensiile cu 15% de mâine”
Calculul prezentat de Anca Dragu: ”PSD poate creşte pensiile cu 15% de mâine”
Senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru de Finanțe, a transmis vineri, 28 ianuarie, că solicitarea PSD privind renegocierea PNRR pentru modificarea procentului din PIB alocat pensiilor este ”o...