Caldura ucigatoare in Australia: Pe un teren de la Open se poate gati un ou. Cum se explica (Video)

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 08:21
3110 citiri
Caldura ucigatoare in Australia: Pe un teren de la Open se poate gati un ou. Cum se explica (Video)

Primul tur de Grand Slam Australian Open a inceput in aceasta saptamana sub o arsita ucigatoare, temperatura pe terenul din Melbourne depasind, marti, 42 de grade la umbra, incat pe suprafata terenului se putea gati un ou, ba chiar o omleta.

Se stie ca albusul de ou incepe sa se coaguleze incepand de la 60 de grade, temperatura pe care suprafata solului o poate atinge atunci cand cea a aerului depaseste 40.

Daca Frank Dancevic a lesinat pe teren, Andy Muray a reusit sa-l invinga pe japonezul Go Soeda. Totusi, in aceeasi zi, Wilfried Tsonga, ce s-a calificat pentru a doua runda a turneului, a afirmat ca ar fi putut face o omleta pe loc. Iar jurnalistul Douglas Robson (foto) a impartasit pe Twitter o fotografie cu acest experiment, potrivit Slate.

Cum este posibil

Suprafata de teren Plexicushion folosita la Australian Open este o rasina acrilica. Asa cum explica CorD Magazin, temperatura poate atinge pana la 46 de grade la umbra in timpul turneului Grand Slam, dar "suprafata se incalzeste atat de tare incat (....) se ajunge la 60 grade Celsius in jurul pranzului cand au loc meciurile".

Si totusi adoptarea Plexicushion in 2008 de catre Australian Open a reprezentat un avantaj, meciurile fiind mai sigure, fata de Rebound Ace, folosita anterior, care acumula multa caldura.

Dar temperatura de 60 grade C, din timpul pranzului, este suficienta pentru a gati un ou direct pe sol. Herve This, specialist in fiziochimie la Inra si profesor la AgroParisTech, a demonstrat ca albusul unui ou incepe sa se coaguleze de la 61 grade C, iar galbenusul de la 68. Mai jos de aceste temperaturi, el poate fi lasat in cuptor timp de trei zile si nu se intampla nimic (ramane neclintit).

In 2009, Daily Mail a publicat o fotografie cu un ou gatit, in doar 10 minute, pe un teren de tenis de la Australian Open. Desigur, acest lucru a fost posibil in timpul unei zile record de caldura (44 grade Celsius la Melbourne si pana la 48 in Queensland).

Frumos ar fi ca la celebrul turneu din Australia sa devina o traditie ca un jucator sa vina cu o tigaie pe terenul de tenis si sa gateasca un ou, exact ca in Valea Mortii (SUA), cand la o temperatura de 44 grade C, in iunie 2013, s-a intamplat fenomenul.

Valea Mortii este cea mai joasa si cea mai arida depresiune din Statele Unite ale Americii. La 10 iulie 1913, aici s-a inregistrat cea mai mare temperatura de pe Terra, 56,7 grade Celsius.

Citeste si:
Liderii UDMR spun că nu ar fi fost căutați pentru discuții cu Nicolae Ciucă în vederea formării noului guvern SURSE
Liderii UDMR spun că nu ar fi fost căutați pentru discuții cu Nicolae Ciucă în vederea formării noului guvern SURSE
Premierul desemnat ar fi trebuit să discute cu UDMR despre structura viitorului guvern și împărțirea portofoliilor, despre programul de guvernare al noului Cabinet și despre formarea unei...
Dedicație pentru Liviu Dragnea pe TikTok, de la un celebru manelist: ”Auuuu, Liviu Dragneaaaa… Ne-a mărit salariileeeee” VIDEO
Dedicație pentru Liviu Dragnea pe TikTok, de la un celebru manelist: ”Auuuu, Liviu Dragneaaaa… Ne-a mărit salariileeeee” VIDEO
Fostul lider PSD Liviu Dragnea a ajuns din nou în atenția publică. De această dată, după o dedicație primită de la un manelist celebru care a ținut neapărat să îl îmbrățișeze, pe...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Constant
rank 5
Tovarasii Sarbu si Bombonica sint sfatuiti sa nu faca acest voaiaj.