Cand este timpul pentru eutanasie?

Duminica, 31 Mai 2009, ora 14:44
33160 citiri
Cand este timpul pentru eutanasie?

Acceptarea ideii ca animalul tau de companie va muri este intotdeauna un moment greu. Aceasta perioada este deosebit de dificila, chiar daca incerci sa "treci peste" sau sa nu te mai gandesti acum, pentru ca pierderea propriu-zisa inca nu s-a produs.

Nu conteaza cat de rau te simti acum, pentru ca lucrurile se vor inrautati oricum.

Poate fi dificili sa gasesti persoane care sa te imbarbateze in aceste momente, pentru ca multi nu inteleg cum poti sa plangi dupa animalul tau, atunci cand acesta inca nu a murit.

Durerea pentru o pierdere inevitabila este de multe ori covarsitoare, si nu lasa timp pentru luarea de decizii grele. Cat trebuie sa mai continue tratamentul? In ce moment tratamentul aduce mai multa trauma decat mangaiere? Si cand ar trebui sa iei in considerare varianta eutanasiei?

Cateodata circumstantele nu lasa timp pentru luarea unor astfel de decizii, arata Pet-Loss. O boala neasteptata poate sa va lase doar cateva zile la dispozitie pentru a va gandi la ele. Pe de alta parte, un accident va poate lasa doar ore sau minute. Este bine ca pentru situatii de acest gen sa aveti pregatit un plan.

Cand iei in considerare eutanasia?

Atunci cand animalul tau este bolnav, aceasta este ultima intrebare la care vrei sa gasesti un raspuns. Totusi, este si cea mai importanta.

Incepe prin a-ti intreba medicul veterinar la ce simptome trebuie sa te astepti pe masura ce boala inainteaza. Ce etape are boala? Cat dureaza pana cand vor ceda rinichii, pana cand tumorile vor invada alte organe. Cat timp va trece pana cand medicamentele nu vor mai ajuta, iar suferinta devine extrema?

Aceste informatii te vor ajuta sa iti pui la punct un plan. De exemplu, ai putea lua in calcul eutanasia in momentul in care animalul tau nu poate sa mai respire bine. Sau atunci cand nu mai poate sa manance, sa gaseasca o pozitie comfortabila pentru somn, sau cand il doare atingerea ta. Daca iti creionezi in avans un "punct al deciziei", animalul tau va suferi mai putin.

Vrei sa fii acolo?

Multe persoane cred ca este important sa fie prezente in momentul eutanasiei. Altele nu pot sa reziste traumei. Si nu gresesc: sa asisti la moartea animalului tau ESTE traumatizant. Nu este o decizie pe care o vei lua usor, si este bine sa nu o ia altcineva pentru tine.

Daca alegi sa nu fi prezent, nu-ti lasa pur si simplu animalul la veterinar. Unele clinici vor astepta pana dupa orele de program pentru a duce la bun sfarsit operatiunea, ceea ce se va traumatiza si mai mult animalul. Asigura-te ca prietenul tau va fi eutanasiat imediat, in timp ce astepti langa cabinet sau in masina.

Ce faci dupa?

Cel mai prost moment pentru a decide ce vei face cu corpul animalului tau de comanie este in ultimul moment. Este mult mai bine sa te gandesti la ce optiuni ai cu ceva timp inainte.

Chiar si stapanul celui mai sanatos animal ar trebui sa isi puna aceasta intrebare. Vrei sa ii faci o slujba? Sa il incinerezi? Vrei un cosciug sau o urna speciala?

Problemele care apar sunt atat de natura fizica, dar si de natura spirituala. Esti de parare ca animalul tau va fi mai aproape de tine, spiritual, daca il vei pastra intr-o urna? Sau crezi ca spiritul lui va fi mai fericit daca il vei ingropa intr-un loc in care se simtea bine?

Mituri despre eutanasie

Exista pareri amestecate despre eutanasie, si pe buna credinta. Indiferent de cat de bine intentionat ai fi, acest act pare o crima in ochii multora, iar sentimentul de vina te va insoti cu siguranta mult timp dupa.

Chiar daca in sinea noastra stim ca eutanasia este varianta cea mai miloasa, aceasta idee dispare atunci cand ne confruntam cu decizia propriu-zisa. Multi stapani se tin strans de mai multe idei gresite, pentru a justifica amanarea actului:

1. Eutanasia nu este calea naturii

Unii stapani de animale de companie spun ca eutanasia nu este o cale naturala. Natura are un grafic al lungimii de viata pentru orice fiinta, iar intervenind peste ea, dam peste cap ciclul natural al lucrurilor, spun unii.

Desi nu suna rau, aceasta credinta trece peste faptul ca orice forma de tratament, medicamentatie sau chirurgie extinde deja nenatural durata de viata. Atunci cand ne hotaram in favoarea eutanasiei nu ar trebui sa ne punem problema "terminarii artificiale a vietii", ci mai degraba sa intelegem ca doar alegem punctul in care nu o mai prelungim artificial.

2. Eutanasia este egoista

Una dintre cele mai frecvente surse de vinovatie este ideea ca eutanasierea animalului se face prea devreme sau din motive egoiste. "Ar fi trebuit sa ma chinui mai mult", ne spunem. "Ar fi trebuit sa fac mai mult, sa cheltui mai mult, sa cer mai multe pareri, sa stau noaptea pana mai tarziu langa el/ea".

De multe ori, persoanele care isi pun astfel de probleme sunt chiar acelea care au facut deja eforturi supraomenesti. O forma mult mai reala de egoism este sa prelungim suferinta animalului doar pentru a o amana pe a noastra.

3. Animalul meu imi va spune cand este timpul

Cu totii am auzit povesti despre animale care au dat semne ca li se apropie sfarsitul sau ca sunt gata sa treaca mai departe. Cati dintre noi nu am gasi in aceste semne un fel de permisiune pentru eutanasie? Un astfel de semnal ar elimina greaua povara a deciziei care sta pe umerii nostri.

Convingandu-ne ca trebuie sa asteptam ca animalul sa ne dea un semn riscam sa asteptam un moment care nu va veni niciodata sau sa ne confruntam cu vina ca am actionat prea repede.

Adevarul dureros este ca atunci cand animalul nostru sufera de o boala grava, in stadiu terminal, in cele din urma el va muri. Decizia pe care trebuie sa o luam nu este daca sa il eutanasiem sau nu, ci cat de mult timp il vom lasa sa chinuie pana la momentul inevitabil!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#eutanasie animal companie, #mituri eutanasie, #intrebari eutanasie , #experiment