Castele nestiute ale Romaniei: Bethlen

Duminica, 18 Octombrie 2009, ora 19:01
10677 citiri
Castele nestiute ale Romaniei: Bethlen
Foto: Metropotam

Ascuns printre coline, inconjurat de ziduri groase, Castelul Bethlen isi spune si acum povestea cui are timp sa o asculte.

La nici zece minute de la drumul dintre Sighisoara si Mures, acesta se inalta falnic din istorie peste satul Cris, din judetul Mures.

Localnicii stiu cu totii de povestea fantomelor de la castel. Nu se sperie nimeni insa. Stiu ca sute de ani, castelul a vegheat asupra strabunilor lor.

Castelul Bethlen din satul Cris, comuna Danes, construit in secolul al XIV-lea, este unul dintre cele mai impresionante din Transilvania, datorita stilurilor gotice si renascentiste intalnite in arhitectura sa.

Localitatea Cris era situata in vechime la granita Imperiului Austro-Ungar, iar Castelul de aici a fost construit initial ca punct de aparare a hotarelor imperiului. Intr-un document din 1305 se arata ca mosia si castelul au trecut in proprietatea uneia dintre ramurile familiei Bethlen, denumita ramura de Cris.

Desi Castelul a evoluat in timp, iar functia sa defensiva a fost inlocuita treptat cu cea de resedinta nobiliara - in vremea lui Georgius Bethlen, iar apoi in vremea lui Franciscus Bethlen - caracterul sau defensiv se pastreaza inca.

In a doua jumatate a secolului al XVII-lea, pe vremea lui Alexius Bethlen, turnul donjon a fost suprainaltat cu inca un nivel, iar zidurile au fost micsorate. In aceasta perioada a fost construit si conacul, care cuprinde pivnita cu bolti de caramida, parter, etaj, sauna, o galerie deschisa cu arcade pe coloane si capela familiei Bethlen.

Curtea Castelului are forma de patrulater neregulat, prevazut la colturi cu bastioane romboidale de tip pana. In curtea interioara centrala se afla un donjon circular, cu cinci nivele, cel mai inalt turn al arcasilor din tara, care este alipit unei incinte dreptunghiulare fortificate.

Ca orice castel din Evul Mediu si Bethlen are o legenda. Se spune ca o contesa nu l-ar fi iubit pe sotul sau. Din dragoste neimplinita ar fi innebunit si de atunci bantuie pe holurile castelului.

De la tabara de pionieri la depozit de legume

In 1947, Castelul de la Cris a fost preluat de stat si a fost folosit un timp ca tabara de pionieri, apoi a devenit depozit de legume si cereale al IAS-ului din sat. O data cu mutarea IAS-ului in Castel, constructia a fost practic devastata, iar obiectele de o valoare inestimabila adapostite aici si-au pierdut urma.

In 1974, el a fost preluat de Directia Monumentelor Istorice, pana in 1977, cand aceasta s-a desfiintat, urmand o noua perioada de degradare a castelului, care a durat pana in 1990. Abia in 1991 au inceput lucrarile de interventie urgenta pentru stoparea degradarii si a fost instituita si paza monumentului.

Castelul de la Cris a fost castigat recent in instanta de mostenitorii lui Gabriel Bethlen, care insa nu au bani pentru renovarea lui si au cerut sprijinul Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintei pentru obtinerea unor fonduri pentru restaurarea si includerea in circuitul turistic.

Castelul Bethlen de la Cris a fost, pe la inceputul anilor 90, unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale Ministerului Culturii, care a dorit transformarea sa intr-un important centru cultural. In 1993, castelul a intrat in Programul National de Restaurare si, pana in 1999, s-au investit mai multe miliarde de lei, pentru integrarea castelului Bethlen in circuitul cultural-artistic.

Potrivit proiectului Ministerului Culturii, Centrul cultural de la Cris presupunea sali de reuniuni, saloane, spatii de cazare si urma sa fie introdus in circuitul turistic. Proiectul prevedea si amenajarea parcului dendrologic al castelului, care se intinde pe o suprafata de peste 10 hectare.

Investitia a fost abandonata insa ca urmare a cererii de retrocedare depuse, in 1999, de mostenitorii lui Gabriel Bethlen.

Imediat dupa revendicare, mostenitorii contelui Gabriel Bethlen stabiliti in strainatate au angajat un recuperator de obiecte de arta care au fost adapostite de Catelul din Cris inainte de nationalizare.

Comorile castelului

Localnicii din satul Cris sustin ca persoana angajata de mostenitori a incercat sa afle locul in care s-ar putea afla o serie de obiecte nepretuite, constand in colectii de tablouri, sculpturi sau bijuterii, care au disparut din castel imediat dupa 1948.

Cu toate ca numeroase obiecte de arta, arme, trofee, mobilier au fost duse la Sighisoara sau la Muzeul Bruckenthal din Sibiu, cele mai multe au fost furate, incepand de la tigla de pe acoperis, pana la teracotele de portelan. Obiectele si-au pierdut urma imediat dupa mutarea IAS-ului in impresionanta constructie.

Recuperatorul de obiecte de arta s-a aratat interesat in special de soarta unui ceas cu pendula, incadrat cu oglinzi de Venetia, care a fost oferit de Ludovic al XIV-lea principelui Gabriel Bethlen, insa nu a reusit sa afle nimic.

Castelul de la Cris, desi este extrem de important din punct de vedere arheologic si cultural, nu este inca deschis vizitatorilor.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Castelul Bethlen, #castele Romania, #castele in ruina, #castele turism , #experiment