Cautarile pe Internet stimuleaza gandirea

Marti, 14 Octombrie 2008, ora 21:25
1455 citiri
Cautarile pe Internet stimuleaza gandirea

Adultii intre doua varste isi stimealaza gandirea prin intermediul cautarilor pe Internet. Cercetatorii au comparat activitatea cu jocurile de memorie, cu efect asupra dezvoltarii activitatii cerebrale.

Odata cu inaintarea in varsta, la nivel cerebral se produc anumite schimbari de ordin structural si functional, cu efect direct asupra functiei cognitive, informeaza livescience.com.

Pastrarea activitatii normale cerebrale reprezinta modalitatea de a evita instalarea anumitor boli, precum dementa. Cercetatorii americani au realizat un studiu in care au analizat factorii care intretin activitatea cerebrala dupa o anumita varsta.

Ei au concluzionat ca o simpla cautare pe Internet, efectuata cu regularitate, este echivalentul unui joc de sah. La studiu au participat 24 de voluntari, cu varste cuprinse intre 55 si 76 de ani. Jumatate din participanti aveau rutina cautarilor pe Internet, iar ceilalti nu erau familiarizati cu aceasta practica.

Prin intermediul rezonantei magnetice, cercetatorii au analizat activitatea cerebrala a voluntarilor. S-a masurat intensitatea raspunsului la nivel celular data de circulatia sangelui la nivelul creierului.

Voluntarii au trebuit sa citeasca mai intai o carte, dupa care sa caute pe Internet anumite produse sau notiuni. In timpul lecturii, activitatea cerebrala inregistra nivele constante, in cazul tuturor voluntarilor.

Cautarile pe Internet au activat insa partile creierului care sunt raspunzatoare de luarea deciziilor si argumentarea unei notiuni.

"Cautarile pe Internet activeaza anumite parti ale creierului pe care lectura nu le cuprinde", a spus medicul Gary Small, initiatorul studiului.

El a recomandat adultilor o simpla cautare pe Internet, zilnic, ca un joc al mintii. Studiile in acest domeniu vor continua, iar echipa lui Small va analiza modul in care tehnologia influenteaza ritmul de imbatranire al creierului.

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
#creier, #functie cognitiva, #cautare internet, #sah, #studiu , #experiment