Ce lucruri chiar trebuie sa arunci la gunoi

Duminica, 25 Ianuarie 2009, ora 17:35
6208 citiri
Ce lucruri chiar trebuie sa arunci la gunoi

De-a lungul existentei noastre, trecatoare, dorim sa ne punem amprenta asupra tuturor lucrurilor si a fiintelor cu care intram in contact.

Incercam mereu sa personalizam fiecare clipa, fiecare lucru, fiecare obiect si fiecare gest, pentru a ne aminti mereu de propria persoana.

Tot timpul ne construim oglinzi, in jurul nostru, din teama de a nu ne pierde in neant, de a nu disparea brusc. Datorita acestor actiuni ne atasam foarte tare de cele mai neinsemnate lucruri, carora le atribuim o conotatie sacra. Incepand cu autovehicule, computere, mp3 playere, telefoane si terminand cu jucarii de plus, cani sau gume de sters, toate acestea reprezinta parti din noi, pe care, la un moment dat le pierdem sau pe care le pastram pentru totdeauna.

Din cauza acestor personalizari, ajungem sa pastram fiecare obiect neinsemnat, pe care il legam de diverse momente si stari de spirit, considerandu-l o bucata din noi. V-ati intrebat vreodata de ce nu aruncati creioanele care au dimensiunea unui chistoc? Sau de ce pastrati biletul de tren, pe care l-ati folosit intr-o calatorie din copilarie?

Desi primul raspuns, la aceste intrebari, care ne vine in minte este acela ca aceste obiecte le pastram drept amintire, cheia se afla undeva mai departe. Aceste amintiri, pe care le reactivam cu ajutorul obiectelor, sunt evenimente care atesta prezenta noastra intr-un anumit moment din "timpul universului".

Pana la urma, totul se rezuma numai la propria persoana si la nevoia de a avea, constant, martori ai existentei noastre. Avem nevoie de aceste certitudini, pentru ca, de multe ori, credem ca viata noastra e doar un vis care poate fi curmat de cea mai mica tulburenta. Avand nevoie de toate aceste "cunostinte", pe care le putem considera chiar prieteni, ajungem sa ne transformam locuinta intr-un loc plin de vechituri.

Nu poti sa arunci capacul de la sticla de bere, pentru ca acesta iti aduce aminte de o seara minunata cu prietenii, nu vei renunta nici la tricoul gaurit in 11 locuri diferite, pentru ca a apartinut unei foste prietene pe care nu o vei uita niciodata si nici nu vei transfera, la cosul de gunoi, pachetul de tigari care iti aminteste cand te-ai apucat de fumat.

Totusi, daca nu vrem sa ne transformam casa intr-o lada de "gunoi al amintirilor", trebuie sa selectam momentele importante din viata noastra, asta in cazul in care nu aveti la dispozitie un castel. Va propun sa impartim aceste obiecte in doua categorii: lucruri care trezesc amintiri placute si cele care ne aduc aminte de momente mai putin fericite. Categoric ca in felul acesta ne va fi mai usor sa ne descotorosim de cateva dintre prostioarele pe care le gazduim in caminul nostru.

Vom incepe sa aruncam din obiectele care ne aduc amintiri mai putin placute. In acest mod putem sa scapam de lucrurile vechi, care ne aduc aminte de vreo despartire sau de un moment dureros. Nu trebuie sa va pastrati gips-ul, care v-a "sprijinit" mana rupta, pentru ca sunt sigur ca nu vreti sa resimtiti durerea accidentului si nici nu trebuie sa gazduiti un cadou care nu v-a placut niciodata. Un avantaj al acestei actiuni, de "curatare" a amintirilor, este acela ca atmosfera din casa dumneavoastra va fi mai senina, incarcata cu energie pozitiva.

In acest fel, veti putea sa achizitionati martori noi, ai vietii dumneavoastra, pentru care trebuie sa rezervati locuri speciale.Nu are rost sa va ganditi sa renuntati la obiectele legate de amintiri placute, pentru ca aruncarea unui astfel de lucru poate fi comparata cu pierderea unui prieten. Pur si simplu ati ucide martorul cheie, din procesul "Momentele de glorie ale vietii mele" si veti fi acuzat de crima impotriva propriei fericirii.

In concluzie, aceasta actiune se rezuma tot la propria persoana si nicidecum la aspectul locuintei noastre. Prin aruncarea la gunoi a obiectelor care ne trezesc frica, tristete, panica sau rusine, nu facem altceva decat sa anihilam momentele neplacute din viata noastra si sa trecem mai departe, pretinzand ca ne-am invatat lectia. ne relaxam si ne impacam cu propria persoana, acceptand ca trebuie sa lasam in urma anumite "clipe negre" pentru continua sa evoluam.

Aceste obiecte, de aruncat, constituie o piedica in calea unui drum ascendent al existentei noastre. Mult succes la curatenie si nu uitati sa ucideti martorii care va pn bete-n roate, condamnandu-va la un razboi cu propria fiinta.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#curatenie amintiri, #aruncat gunoi, #persoana , #experiment