Ce se intampla in creierul nostru: Misterele memoriei

Duminica, 14 Septembrie 2008, ora 14:34
11516 citiri
Ce se intampla in creierul nostru: Misterele memoriei

Stiinta incearca sa explice cum functioneaza memoria, dar o mare parte din componentele acesteia raman inca un mister.

Memoria este considerata un proces. Atunci cand ne amintim ceva, de fapt reconstruim evenimentul din bucati de informatie care sunt stocate in diverse parti ale creierului. Misterul este: ce determina aceasta reconstructie?

Cum facem sa ne imbunatatim memoria?

Atentia. De cele mai multe ori, problemele de memorie apar pentru ca oamenii nu se concentreaza pe moment, fiin absorbiti de lucruri din trecut sau viitor.

Vizualizare. Creati un corespondent vizual informatiei. Creierul gandeste in imagini si concepte, nu in paragrafe.

Asociere. Asociati un concept familiar unei informatii. Intrebati-va: "De ce imi aduce aminte asta?"

De ce uitam?

Este posibil sa uitam mai ales din cauza ca nu am stocat cum trebuie informatia. Sau pentru ca informatia nu a avut o importanta emotionala suficienta. Pe de alta parte, chiar mintea poate sa ne faca sa uitam ceva, daca este un eveniment traumatizant.

Subconstientul tine minte tot. Daca am compara in sistemul metric constientul cu subconstientul, lumea constientului ar masura aproximativ un metru, iar subconstientul ar avea lungimea unui teren de fotbal.

Unde se afla memoria?

In trecut, s-a crezut ca locul memoriei este in creier. Pe de alta parte, o mare parte din memorie este in stransa legatura cu sistemul nervos. Fiecare gand este simtit in tot corpul prin intermediul receptorilor chimici. Atunci cand anumite substante sunt activate in sinapsele creierului, mesajul este transmis spre toate partile corpului.

In cazuri extreme, corpul ingroapa amintiri dureroase in tesutul muscular, constientul fiind crutat de trauma. Atunci cand o persoana are parte de un masaj intens si muschii sunt stimulati, amitirile reprimate pot fi redescoperite.

Un alt exemplu de memorie a muschilor este evident in cazul transplanturilor de organe. Multi dintre oamenii care au primit organe prin transplant au simtit nevoi sau reactii emotionale de care nu mai avusesera parte inainte de operatie.

Caracteristicile memoriei

Tactila. Ne amintim lucruri care implica cele cinci simturi. Cu cat o amintire implica mai multe simturi, cu atat va fi mai usor de pastrat.

Intensitate. Atunci cand ceva este foarte amuzant, sexual sau este absurd are mai multe sanse sa ne ramana in memorie.

Originalitate. Lucrurile care sunt plictisitoare si lipsite de originalitate sunt mai greu de amintit, pentru ca nu au nimic care sa le diferentieze de restul experientelor.

Supravietuire. Creierul este cablat pentru supravietuire. Asta inseamna ca orice este perceput drept important pentru supravietuire, va fi mai usor de adus aminte. Nu este vorba doar de atribute fizice. Supravieturirea poate fi si de tip emotional, psihologic sau chiar financiar.

Repetitie. Cu cat folosim mai mult o amintire, cu atat mai usor o vom accesa la nevoie.

De la inceput si de la sfarsit. Creierul acceseaza mai usor informatiile de la inceputul sau sfarsitul unei sesiuni de lectura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție”
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție”
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#memorie, #creier, #mister, #amintire, #muchi, #organ, #uitare , #experiment