Ziare.com

Ce se intampla in creierul nostru: Misterele memoriei

de Elena Enache
Duminica, 14 Septembrie 2008, ora 14:34

   

Ce se intampla in creierul nostru: Misterele memoriei
Stiinta incearca sa explice cum functioneaza memoria, dar o mare parte din componentele acesteia raman inca un mister.

Memoria este considerata un proces. Atunci cand ne amintim ceva, de fapt reconstruim evenimentul din bucati de informatie care sunt stocate in diverse parti ale creierului. Misterul este: ce determina aceasta reconstructie?

Cum facem sa ne imbunatatim memoria?

Atentia. De cele mai multe ori, problemele de memorie apar pentru ca oamenii nu se concentreaza pe moment, fiin absorbiti de lucruri din trecut sau viitor.

Vizualizare. Creati un corespondent vizual informatiei. Creierul gandeste in imagini si concepte, nu in paragrafe.

Asociere. Asociati un concept familiar unei informatii. Intrebati-va: "De ce imi aduce aminte asta?"

De ce uitam?

Este posibil sa uitam mai ales din cauza ca nu am stocat cum trebuie informatia. Sau pentru ca informatia nu a avut o importanta emotionala suficienta. Pe de alta parte, chiar mintea poate sa ne faca sa uitam ceva, daca este un eveniment traumatizant.

Subconstientul tine minte tot. Daca am compara in sistemul metric constientul cu subconstientul, lumea constientului ar masura aproximativ un metru, iar subconstientul ar avea lungimea unui teren de fotbal.

Unde se afla memoria?

In trecut, s-a crezut ca locul memoriei este in creier. Pe de alta parte, o mare parte din memorie este in stransa legatura cu sistemul nervos. Fiecare gand este simtit in tot corpul prin intermediul receptorilor chimici. Atunci cand anumite substante sunt activate in sinapsele creierului, mesajul este transmis spre toate partile corpului.

In cazuri extreme, corpul ingroapa amintiri dureroase in tesutul muscular, constientul fiind crutat de trauma. Atunci cand o persoana are parte de un masaj intens si muschii sunt stimulati, amitirile reprimate pot fi redescoperite.

Un alt exemplu de memorie a muschilor este evident in cazul transplanturilor de organe. Multi dintre oamenii care au primit organe prin transplant au simtit nevoi sau reactii emotionale de care nu mai avusesera parte inainte de operatie.

Caracteristicile memoriei

Tactila. Ne amintim lucruri care implica cele cinci simturi. Cu cat o amintire implica mai multe simturi, cu atat va fi mai usor de pastrat.

Intensitate. Atunci cand ceva este foarte amuzant, sexual sau este absurd are mai multe sanse sa ne ramana in memorie.

Originalitate. Lucrurile care sunt plictisitoare si lipsite de originalitate sunt mai greu de amintit, pentru ca nu au nimic care sa le diferentieze de restul experientelor.

Supravietuire. Creierul este cablat pentru supravietuire. Asta inseamna ca orice este perceput drept important pentru supravietuire, va fi mai usor de adus aminte. Nu este vorba doar de atribute fizice. Supravieturirea poate fi si de tip emotional, psihologic sau chiar financiar.

Repetitie. Cu cat folosim mai mult o amintire, cu atat mai usor o vom accesa la nevoie.

De la inceput si de la sfarsit. Creierul acceseaza mai usor informatiile de la inceputul sau sfarsitul unei sesiuni de lectura.

Citeste mai multe despre memorie creier mister amintire muchi organ uitare
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10441 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

dincolo de lumea fizica

se pune atat de mult accent pe corpul fizic, pe reactii chimice, cand acestea sunt doar niste consecinte materiale in spatiu-timp ale unor manifestari subtile inregistrate dincolo de lumea fizica.. ce este durerea atunci, cand un pacient caruia i s-a amputat un membru, resimte in continuare prezenta acestuia? tot o "memorie a unui muschi"? cand se va trece oare peste "orgolii academice" ca sa se recunoasca odata adevarul, fara teama de a fi privit ca un paria?

 

Chiar asa ?

Stimati concetateni si voi FA de ce nu lasati un specilist sa comenteze acest subiect,un psiholog,un medic sau un biolog ?Chiar credeti ca le stiti pe toate daca stapaniti mestesugul vorbelor? The brain.Cu cat esti mai citit ,mai intelept cu atat ai memorie mai buna-EXCLUS PARLAMENTARII NOSTRI.

 

Mai baieti

Mai cititi o data sursele voastre. Cum sa vorbesti despre memorie musculara? Ar fi asa de usor sa tragem de fiare ca sa tinem minte formule si denumiri compilcate incat repetentii cu bicepsi sa ia premiul 1!

Iar masajul se bazeaza pe suprapunerea cailor de transmisie dureroase cu cele tactile, pe dezorientarea circuitelor care dicteaza tonicitatea musculara si pe eeliberarea endogena de substante asemanatoare morfinei.

Iar daca durerile ar tine loc de memorie am fi o rasa de amnezici

 

Mai lasati-va de speculatii!

Memoria si modul de memorare nu este inca la indemana noastra, deoarece inca nu se cuoaste aproape nimic despre mecanismul de memorare si mai ales a mecanismului de a memora.
Sunt o gramada de conceptii una mai aberanta ca cealalta si una mai combatuta de realitate ca si cealalta.
Nu cred ca pe un flux de stiri s-ar potrivi o dizertatie pro si contra despre acest mecanism.
Oricum nici un medic sau psiholog nu ar putea sa ne descrie macar cu o aproximatie suficienta ce intelege domeniul domniilor lor despre modul de a memora si mai ales unde se memoreaza.
Un biolog, cu certitudine ar fi mai in masura se ne explice, deoarece biologia este o stiinta mult mai comlexa si mai deschisa la a analiza intrumente necunoscute pentru medicina!!

speculatii

cu atatea speculatii, unele mai destepte decat altele, o sa ajungem la concluzia ca noi de fapt nu avem memori, e un concept pur teoretic. :))


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor