Ziare.com

Cele mai celebre inventii ale lui Leonardo Da Vinci

de Lacramioara Brecea
Sambata, 29 Noiembrie 2008, ora 12:16

   

Cele mai celebre inventii ale lui Leonardo Da Vinci
Artist, om de stiinta, inventator si filozof, Leonardo Da Vinci este cea mai importanta figura culturala a Renasterii. Personalitate artistica vizionara, Da Vinci a avut forta de anticipare in arta, neegalata pana in prezent.

Dupa cum insusi artistul a scris in insemnarile sale, "Io continuero" (voi dainui), inventiile si operele care poarta semnatura sa vor ramane celebre de-a lungul timpului. Livescience.com a alcatuit un top al celor mai celebre inventii ale ganditorului, pietre de temelie pentru evolutia stiintei.

Scrierea in oglinda

Nu se stie nici pana in prezent motivul pentru care Da Vinci si-a perfectionat acest stil de scriere. Toate inventiile sale insa contin coduri si anagrame, pentru a nu putea fi descifrate usor.

Oamenii de stiinta cred ca scrisul in oglinda reprezinta si el o modalitate de codificare a inventiilor sale. Insemnarile contemporanilor, care au avut ocazia sa il vada la lucru pe Da Vinci, au spus ca isi perfectionase atat de bine acest stil de scris incat nici nu mai folosea oglinda pentru a avea modelul in fata.

Mai mult, scria cu mana stanga, iar toate insemnarile sale erau codificate, scrise in oglinda si anagramate pentru a fi greu de descifrat pentru cei care doreau sa plagieze operele sale.

Costumul de scafandru

Confectionat din piele tabacita, dar foarte usor, costumul lui Da Vinci avea atasat un furtun prin care se putea respira, dar si un clopotel care trebuia sa stea in permanenta la suprafata.

In cazul in care scafandrul nu mai rezista in adancuri, el dadea alarma prin intermediul clopotelului. Mai mult, inovatorul costum pentru acea vreme avea atasata si o punguta pentru nevoile fiziologice ale scafandrului.

Podul rotitor

Sistemele de lupta si armele militare i-au suscitat imaginatia marelui inventator. El a construit un sistem simplu de traversare a apelor, care se demonta dupa ce trupele il foloseau. El putea fi folosit ulterior, in acelasi scop, fara ca inamicii sa il poata utiliza la randul lor.

Masinile de zburat

Planorul zilelor noastre are drept stramos masina de zburat a lui Da Vinci. Dupa modelul pasarilor, inventatorul a realizat o barca mai usoara, care avea posibilitatea miscarii aripilor.

Din pacate, nici unul din modelele proiectate de Da Vinci nu a fost functional, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa isi continue cercetarile in domeniu.

Tunul cu trei tevi

Aceasta idee a ramas doar la faza de proiect, fiind privita cu scepticism de catre oficialii militari ai vremii. In ciuda utilitatii masinariei, ea nu a trecut de faza de schita.

Orasul ideal

Proiectele de arhitectura urbana lasate de Da Vinci alcatuiesc un intreg oras ideal imaginat de inventator. Planuri detaliate si viziunea moderna erau cu totul diferite de schitele pe care le-a folosit atunci cand a alcatuit arhitectura orasului in care a trait, Milano.

Masina cu auto-propulsie

Autoturismul zilellor noastre a cunoscut diverse transformari, pornind inclusiv de la inventia lui Da Vinci. El a proiectat o masina din lemn, auto-propulsata de un sistem de arcuri si roti dintate.

Planurile revolutionarei masinarii le-a ascuns pentru ca Biserica sa nu le distruga. Inaltii reprezentanti ai crestinatatii de la acea vreme credeau ca inventiile lui Da Vinci sunt impotriva ideilor religioase.

Tocmai de aceea, inventatorul si-a ascuns schitele, descoperite ulterior de urmasii sai. Mai multi cercetatori au pus in practica schitele masinariei, care a functionat, in ciuda greutatilor in manevrare si vitezei foarte mici de deplasare.

Erele geologice

Stiinta vremii afirma ca fosilele de moluste, prezente pe platourile montane, se datoreaza Potopului biblic. Contrar acestei opinii, Da Vinci a intuit ca prezenta muntilor are la baza adancurile unor mari disparute si ei s-au inaltat de-a lungul unor mari perioade de timp. Teoria sa, ce parea nebuneasca la acea vreme, s-a confirmat insa peste secole.

Omul Vitruvian

Cel mai celebru desen realizat de Da Vinci, Homo Universalis sau Omul Vitruvian, reprezinta un reper arhitectonic pentru simtul proportiilor. Trupul uman, inscris intr-un cerc si patrat (figuri fundamentale ale ordinului cosmic), reprezinta de fapt o forma de respectare a celor trei ordine arhitecturale inventate de greci: doric, ionic, corintic.

Unele dintre inventiile marelui Da Vinci sunt expuse, inca din luna octombrie in Capitala, la Teatrul de Opereta Ion Dacian. Mai multi cercetatori si inventatori au dat viata schitelor marelui artist folosind numai instrumente din secolul 15, iar exponatele pot fi vizitate pana anul viitor.
Citeste mai multe despre inventii Leonardo da Vinci celebre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 40748 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Interesant

E foarte interesant articolul si imi vine greu sa cred ca nu mai exista oameni geniali in lumea asta. De ce la tv nu apar astfel de oameni, genii, inventatori, oameni de cultura. De ce televiziunile se incapataneaza sa ne-o prezinte pe sexy brailenca si pe simona sensual?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor