Cele mai vechi orase locuite din lume (Galerie foto)

Duminica, 19 Iulie 2009, ora 18:44
32233 citiri
Cele mai vechi orase locuite din lume (Galerie foto)
foto: Web Urbanist

Desi comunitatile urbane par a fi o inventie a societatii moderne, pe cuprinsul globului exista orase mai vechi decat si-ar fi imaginat cineva, a caror istorie dateaza de mai multi ani chiar si decat tara ce le gazduieste, in prezent.

Trecerea timpului si-a spus cuvantul si de-a lungul mileniilor, cele mai multe orase antice au devenit piatra de fundatie pentru noi asezari, au fost ingropate de cataclisme sau sterse de pe fata pamantului de razboaie necrutatoare.

Intemeiate de primii lor locuitori antici, acum multe mii de ani, in cele mai infloritoare locuri ale planetei, cateva dintre ele au supravietuit pana in ziua de azi, multe din ele nestiute, reusind sa prospere in continuare si sa priveasca increzatoare peste milenii.

Damasc, Siria

Considerat cea mai veche capitala locuita a lumii, Damascul are o lunga si interesanta poveste ce incepe acum aproape 12.000 de ani.

Amplasat intr-o regiune fertila, udata din belsug de apele raului Barda, Damascul a fost dorit de-a lungul vremii de numerosi regi si cuceritori, pentru bogatiile sale naturale.

In ziua de azi, zona metropolitana a orasului este locuita de 4 milioane de locuitori, fiind considerata un adevarat paradis verde, gratie unei retele de canale construita cu maiestrie acum 3.500 de ani, ce aprovizioneaza cu apa o multime de parcuri si spatii verzi.

Ierihon, West Bank

Despre Ierihon se crede ca este unul dintre cele mai vechi, daca nu chiar cel mai vechi oras cunoscut din lume. Potrivit Bibliei, este primul oras cucerit de israeliti dupa peregrinarea de 40 de ani prin pustiu.

In mod ironic, Ierihonul, impreuna cu Fasia Gaza, a fost si primul oras cedat de Israel Palestinei in 1994, in urma acordului de pace. Reocupat de militarii israelieni, a revenit partii palestiniene in urma retrocedarilor din martie 2005.

Supranumit Orasul Palmierilor, Ierihonul este considerat a fi cel mai vechi oras cu ziduri din piatra din intreaga lume, existand dovezi ca primele sale fortificatii au fost construite acum 9.000 de ani.

Susa, Iran

Construit cu aproape 8.000 de ani inaintea erei noastre, batranul oras iranian a cunoscut vremuri glorioase sub dominatiile elemita, babiloniana, achmeniana, greaca si persana.

Cunoscut in prezent sub denumirea Shush, cetatea milenara este locul in care a fost descoperita singura reprezentare a Codului lui Hamurabi, cea mai veche culegere de legi a omenirii, gazduita acum de muzeul Luvru, din Paris.

Plovdiv, Bulgaria

O alta modalitate de a stabili varsta unui oras este identificarea numelor pe care le-a purtat de-a lungul anilor. In cazul de fata, lista incepe cu numele Eumolpias, schimbat cu Filipopolis, cand a fost cucerit de Filip al II-lea Macedon, tatal lui Alexandru cel Mare, in 342 i.Hr., redenumit peste cateva secole in Trimontium, apoi din nou Filipopolis, apoi Paldin, ca intr-un final sa ramana la numele actual, Plovdiv.

Considerat cel de-al doilea oras al Bulgariei, ca marime si unul dintre cele mai vechi din Europa, orasul se poate mandri cu 9.000 de ani de activitate urbana neincetata.

Ierusalim, Israel

Considerat un oras sfant in mai multe credinte importante ale planetei, Ierusalimul era cunoscut ca unul dintre cele mai mari centre urbane ale lumii cu secole inainte ca aceste religii sa-si astearna dogmele pe hartie sau chiar papirus.

Orasul vechi de peste 5.000 de ani a fost distrus de doua ori, de-a lungul istoriei, asediat de 23 de ori, atacat de 52 de ori si capturat sau recapturat in 44 de ocazii, iar aceasta numaratoare ar putea continua, din nefericire, din cauza atractiei de nestavilit pe care batrana cetatea o starneste in continuare.

Tyr, Liban

Considerat o adevarata minune a lumii antice, orasul era asezat pe o insula fortificata la tarmul Mediteranei si a reusit de-a lungul vremii sa reziste fiecarui atac pana cand a fost cucerit de Alexandru cel Mare, dupa un asediu de sapte luni.

Astazi, orasul este al patrulea ca marime din Liban si se poate mandri cu o istorie ce dateaza de aproape 6.000 de ani.

Atena, Grecia

Cunoscuta pentru Acropole si Parthenon, simboluri ale epocii de aur a democratiei ateniene, baza civilizatiei occidentale, capitala Greciei este locuita de aproximativ 3.400 de ani, avand 4 milioane de locuitori, in clipa de fata.

Atena nu fost intotdeauna capitala infloritoare de acum, la inceputul secolului al XIX-lea ea fiind locuita de numai cateva mii de locuitori.

Totul s-a schimbat insa in 1834 cand orasul a fost declarat capitala Greciei iar lucrarile de imbunatatire a infrastructurii realizate in 2004, cu ocazia Jocurilor Olimpice, l-au readus la nivelul de de odinioara, ajungand a cincea capitala europeana, ca populatie.

Lisabona, Portugalia

Datorita pozitiei exceptionale, la varsarea raului Tajo (Tagus, latina) in Oceanul Atlantic, Lisabona a fost intotdeauna o locatie ideala atat din punct de vedere comercial cat si militar.

Arheologii au descoperit aici obiecte feniciene datand din anul 1200 i.Hr., dovezi ale existentei unei baze strategice feniciene in aceasta locatie.

Orasul a fost distrus aproape in totalitate in 1755 de unul dintre cele mai puternice cutremure ce a lovit vreodata Europa, care a provocat si un tsunami, ucigand sute de mii de locuitori ai orasului.

Lisabona si-a revenit insa repede in urma dezastrului, recastigandu-si titlul de oras important al Europei, distinctie de care se bucura si in ziua de astazi.

Varanasi, India

Orasul Varanasi, cunoscut si ca Benares in timpul dominatiei britanice, este un important centru religios si cultural indian, vechi de cel putin 3.000 de ani.

Peste un milion de pelerini din toata India vin in fiecare an aici pentru a participa la ceremonii si a inota in raul sacru, Gange.

Cholula, Mexico

Probabil cel mai vechi oras locuit din emisfera vestica, Choloula a fost contemporan cu mult mai celebrul Teotihuacan, Orasul Zeilor.

Cu 600 de ani inaintea erei noastre, cand Teotihuacan era abandonat de azteci, Choloula era locuit de peste 100.000 de oameni, mai multi chiar decat in prezent.

Orasul aflat pe teritoriul Mexicului gazduieste si cel mai mare monument construit vreodata de mana omului, Marea Piramida din Choloula.

Care este secretul celor mai longevive orase din lume? Locatia! Asezarea lor este irezistibila, chiar daca asta nu reprezinta mereu un punct in plus pentru siguranta locuitorilor.

Desi cuceritorii au incercat intotdeauna sa puna mana pe ele, trecandu-le prin foc si sabie, oamenii s-au intors de fiecare data in orasele lor si au luat-o de la capat, ducand mai departe o mostenire milenara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#orase antice mapamond, #orase antice locuite, #capitale antice , #experiment