Cercetatorii americani au facut ultimul pas spre viata artificiala

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 21:36
957 citiri
Cercetatorii americani au facut ultimul pas spre viata artificiala

Cercetatorii americani de la Institutul Venter au creat in premiera genomul sintetic al unei bacterii, penultima etapa, considerata cruciala, inainte de crearea unui organism viu artificial, potrivit unui studiu publicat joi, anunta AFP.

Este vorba despre cea mai mare structura de ADN, structura de baza a vietii, produsa vreodata de om, subliniaza autorii cercetarii aparute in revista americana Science din 24 ianuarie.

"Este un progres de natura sa ii entuziasmeze pe cercetatorii nostri si aceasta disciplina", a declarat Dan Gibson, principalul autor al lucrarilor la care a participat si Craig Venter, fondatorul institutului si pionier controversat al biotehnologiilor. "Totusi, continuam sa lucram cu scopul final de a insera un cromozom sintetic intr-o celula si sa demaram astfel crearea primului organism artificial", adauga el.

Obiectul este crearea de la zero a unei noi bacterii, grefandu-i un genom artificial pentru a o programa sa indeplineasca o functie anume.

"Am demonstrat ca este posibil sa fie create artificial genoame mari si sa li se ajusteze dimensiunile, ceea ce deschide calea pentru potentiale aplicatii importante, precum producerea de biocarburanti si tratarea biologica a deseurilor toxice", explica dr. Hamilton Smith, unul dintre coautorii studiului.

Aceasta cercetare "reprezinta etapa a doua dintre cele trei ale crearii unui organism viu in intregime artificial", precizeaza Dan Gibson.

Prima etapa fusese depasita in 2007, odata cu tranferul reusit al genomului unei bacterii la o alta bacterie, transformata intr-un alt organism la capatul acestui proces.

In etapa finala, la care cercetatorii de la Institutul Venter lucreaza deja, ei vor incerca sa creeze o celula artificiala de bacterie, bazandu-se in intregime pe genomul sintetic al bacteriei Mycoplasma genitalium pe care l-au creat. Aceasta bacterie are unul dintre cele mai mici genoame celulare cunoscute - putin peste 580 de gene - de unde interesul cercetatorilor pentru ea. Prin comparatie, genomul uman numara 36.000 de gene.

Unii experti prezic ca inca din 2015, o cincime dintre toate produsele chimice ar putea proveni din biologia de sinteza, dar exista si temeri ca acest gen de tehnologii le-ar putea folosi bioteroristilor sa produca noi arme.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#genom, #artificial, #viata, #americani , #experiment