Ziare.com

Padurile tropicale salveaza planeta de 20% din emisiile de dioxid de carbon

de Alexandru Barbulescu
Joi, 19 Februarie 2009, ora 11:43

   

Padurile tropicale salveaza planeta de 20% din emisiile de dioxid de carbon
Padurile tropicale, care si-au marit suprafata de intindere, in ultimii 40 de ani, absorb 20% din emisiile de dioxid de carbon, rezultate din arderea combustibililor fosili.

Un nou studiu atesta importanta extraordinara pe care padurile o au in protejarea mediului si a combaterii incalzirii globale, informeaza Reuters.

Specialistii au colectat probe de la 250.000 de copaci, din regiuni diferite, atestand ca padurile tropicale absorb circa 4,8 miliarde de tone de dioxid de carbon, in fiecare an.

Oamenii de stiinta nu cunosc cauzele exacte ale fortificarii padurilor ecuatoriale, care absorb mai mult dioxid de carbon, dar suspecteaza ca aceasta substanta ar putea actiona ca un fertilizator, in acest caz.

Totusi, cercetatorii au atestat ca aceasta situatie, benefica pentru mediul inconjurator, nu va dura la nesfarsit, decat daca padurile vor fi protejate si se vor reduce defrisarile masive.

"Copacii vor creste in continuare, dar jumatate din masa acestora este rezultatul absorbtiei de dioxid de carbon. Studiul nostru atesta importanta uriasa pe care o are conservarea padurii tropicale", a declarat Simon Lewis, ecologist din cadrul Universitatii din Leeds.

Un raport, intocmit de directia ONU pentru schimbarile climatice, atesta faptul ca activitatile umane produc circa 32 de miliarde de tone de dioxid de carbon, dar numai 15 miliarde raman in atmosfera, contribuind la incalzirea globala.

Cercetatorii considera ca acest fenomen, blamat pentru incalzirea temperaturii globale, va conduce la aparitia tsunami-urilor, tornadelor puternice si la disparitia unor specii de animale.

Studiile arata ca oceanele si padurile torpicale absorb jumatate din emisiile de dioxid de carbon, degajate anual.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7157 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu numai...

Aceasta contribtie au Toate Plantele din Globul Pamantesc !
Sau taiat poate deja peste 10% din Copaci, ca urmare, vedeti azi unde a adus Cumularea de CO2 !!!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor