Cui ii e frica de vineri 13?

Vineri, 13 Iunie 2008, ora 16:47
2451 citiri
Cui ii e frica de vineri 13?

Pisica neagra care iti taie calea, cei sapte ani de ghinion care te urmaresc daca spargi o oglinda sau nevoia care te impinge sa treci pe sub o scara nu se compara cu vineri 13. Pentru ca fobia este una serioasa, a primit si un nume: Paraskavedekatriaphobia!

Cui ii poate fi frica de vineri 13? Doar superstitiosilor si in special americanilor, care nu se limiteaza sa sara peste etajul cu numarul 13. In timp ce economia pierde sute de dolari in "fatidicile" zile de vineri 13, pentru altii e mai norocoasa decat orice alta vineri.

Ghinionul numarului 13 este o traditie mai degraba americana. Ei sar adesea cel de-al treisprezecelea etaj, preferand sa foloseasca 12 bis, 12 a sau pur si simplu ajung cu liftul direct la etajul 14. Superstitia nu se opreste aici. E posibil ca pe strada sa nu gasesti, oricat de temeinic ai cauta, casa cu numarul...13.

Potrivit datelor Centrului pentru Managementul Stresului si de Institutul pentru cercetarea Fobiilor, statistica devine infricosatoare in randul americanilor: intre 17 si 21 de milioane sunt afectati de vineri 13. Oamenii sunt pur si simplu paralizati de teama si refuza sa faca treburi obisnuite, cum ar fi sa se duca la munca, sa caaltoreasca cu avionul sau chiar sa se dea jos din pat.

In ziua de vineri 13 nici economia nu creste. Intre 800 si 900 de milioane de dolari se duc pe apa sambetei in aceasta zi marcata de ghinion. In ciuda ghinionului reprezentantii companiilor de zbor sustin ca pierderile inregistrate in astfel de zile "fatidice" nu sunt considerabile. Dar... De ce ti-e frica de aia nu scapi.

Cine decide totusi sa nu ia avionul si prefera masina are sanse sa fie implicat intr-un accident de masina. Potrivit unui ziar medical englez, studiile au aratat ca pe vineri 13 creste semnificativ numarul accidentelor din trafic.

De la tara la tara ghinionul se schimba insa in noroc. Olandezii, de exemplu, par mai putin superstitiosi decat americanii. Statisticile olandeze arata ca "Vineri 13" este chiar mai norocoasa decat o zi de vineri obisnuita.

Un studiu publicat de Centrul Olandez pentru statistica asigurarilor arata ca vineri 13, se intampla mai putine accidente, incendii si jafuri decat intr-o vineri obisnuita. Asiguratorii olandezi sustin chiar ca exista o medie de 7.800 de accidente in trafic in fiecare vineri in timp ce media accidentelor in zilele de vineri 13 este de 7.500 de accidente.

Dar pana la urma insa ghinionul ii pandeste si pe olandezi. Si asta pentru ca, desi numarul accidentelor este mai mic, numarul victimelor in zilele de vineri 13 este mai mare decat intr-o zi de vineri obisnuita.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie, #vineri, #13, #ghinion, #fobie , #experiment