Cum sa castigi mai mult timp pentru tine?

Vineri, 25 Iulie 2008, ora 14:24
1760 citiri
Cum sa castigi mai mult timp pentru tine?

Timpul poate fi de partea ta, daca iti reorganizezi programul. O duzina de psihologi si cercetatori, citati de CNN, ofera un plan in trei etape, pentru reorganizarea unei zile obisnuite. Sunt vizate femeile active, casatorite, cu copii si cariera.

Pasul Unu: Opreste-te (o secunda)

Gandeste-te de ce vrei mai mult timp. ''Poti sa castigi partida, daca ai stabilit premiul'' sustine David Allen, un expert in productivitate si autorul unui best seller numit ''Fa lucrurile sa mearga''. ''Vei fi mult motivata sa schimbi, daca ai un obiectiv anume'', declara specialistul.

Fa o lista scurta

Scrie activitatile pe care ti le doresti - lucruri care te fac fericita, care te relaxeaza, sau care iti fac bine.

De exemplu: sa mergi la bazinul de inot, sa dormi cat vrei, sa te implici intr-un proiect de care iti pasa, sau sa ai o ora numai pentru tine.

Lucrurile trebuie puse in ordinea importantei, apoi trebuie alese unul sau doua, pe care sa te concentrezi.

Trebuie scris apoi cum iti petreci cu adevarat timpul

''Pe masura ce vei face acest lucru, in fiecare zi, vei descoperi cat de putine lucruri care iti fac placere sunt pe cea de-a doua lista'', declara Randy Pausch, profesor la Universitatea Carnegie Mellon, si tatal a trei copii, bolnav de cancer de pancreas.

Profesorul a decis sa declanseze, dupa ce a aflat vestea ca are cancer in faza terminala, o adevarata cruciada, pentru a-i ajuta pe ceilalti sa se bucure de fiecare clipa.

Cercetatorii au descoperit ca pentru a fi productiv si creativ, trebuie sa ai timp pentru relaxare. Tentativa de a elimina orele de relaxare din viata noastra scade motivatia.

Putin egoism te ajuta sa eviti sa devii resemnat, iritat si irascibil.

De vreme ce nu poti sa fabrici mai mult timp decat ai, e bine sa il gestionezi eficient pe cel care exista.

Pasul doi: compara lista

Asa ca, ne sfatuiesc specialistii, trebuie aruncata inca o privire in lista de activitati care sunt obligatorii, cu intrebarile:

Ce pot sa deleg?

Poate ca baiatul cel mic, de 11 ani, nu poate spala vasele la fel de bine ca tine. Deleaga insa sarcina, si avei avea inca 10 minute pentru o alta sarcina. In plus, iti educi copilul, si il inveti sa isi asume responsabilitati.

Ce pot sa fac mai putin bine (uneori)?

Cand vezi ca ceva a fost facut bine, incheie. ''E o pierdere de timp sa faci totul perfect, de fiecare data, cum ar fi lustruiesti dosul balustradei'', spune profesorul Randy Pausch.

''Mai bine, concentreaza-te asupra unor lucruri cu mult mai importante in acel moment.''

Ca de pilda, sa apari la petrecerea unei prietene, chiar daca nu ai cumparat cadoul potrivit, dupa care ai fi alergat ore intregi. Sau sa pregatesti ceva rapid la cina, in loc sa stai sa gatesti cateva ore, deja obosita.

Nu doar ca vei castiga mai mult timp, dar vei avea si energia de a te bucura de petrecere, sau de cina in familie.

Ce distractie pot sa reduc, daca nu chiar sa elimin?

Inchide usa. La propriu. Daca ai treaba, spune clar colegilor, asistentilor, copiilor, sotului, ca vrei sa fii lasata in pace.

Un studiu din 2004 a constatat ca munca este intrerupta, de regula, la fiecare 3 minute.

Acelasi studiu spune ca oamenilor le ia de regula 23 de minute in medie sa revina la asarcina pe care o aveau de facut anterior intreruperii.

La birou, incearca sa te abtii sa verifici e-mailul de 500 de ori pe zi.

Pentru a fi cu adevarat eficient, si pentru a nu ramane fara informatiile importante ale zilei, Timothy Ferriss recomanda verificarea casutei de mesaje de doua ori pe zi - la pranz si la 4 dupa-amiaza.

Inchide televizorul, dupa ce ai vazut ceva interesant

In ce priveste televizorul, specialistii ne sfatuiesc sa il inchidem, dupa ce am vazut o emisiune care ne interesa. Americanii, de pilda, petrec 2 ore si jumatate pe zi in fata televizorului, dar asta nu ii face neaparat mai fericiti.

Pasul trei: Reorganizeaza-ti timpul

''Acum, ca ai inteles unde dispar pretioasele tale minute, este timpul sa iti redesenezi ziua'', spune expertul in productivitate David Allen. Cu alte cuvinte, sa alegi spre ce iti canalizezi energia.

Stabileste cateva sarcini ''nenegociabile'' si organizeaza-ti programul in functie de ele.

''De pilda, 8 ore de somn pe noapte, doua ore de exercitii pe saptamana, o noapte pe saptamana de distractie in cluburi sau restaurant'', sugereaza Valorie Burton, psiholog in Annapolis, Maryland, si autoarea volumului ''De ce sunt atat de ocupat?''

Pentru a evita ''deraierile'' de la program, specialistii propun si niste ...trucuri.

Un post-it pe birou pe care sa scrie : ''Inventezi lucruri, ca sa eviti ce e important?'', dar si lucruri practice : impartirea proiectelor in etape, odihna obligatorie, si gandirea pozitiva.

Potrivit unui studiu recent, 65% dintre femeile care se declara fericite isi fac timp pentru ele.

Deci ... ce e mai intai? Timpul sau fericirea? Imposibil de spus. Dar cu cat iti vei face mai mult timp pentru tine, cu atat vei fi mai fericita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce aleg românii între un salariu mare și o viață liniștită: "Am renunțat la un job bine plătit după 5 luni extenuante"
Ce aleg românii între un salariu mare și o viață liniștită: "Am renunțat la un job bine plătit după 5 luni extenuante"
Unii români care nu sunt mulțumiți de salariile pe care le câștigă sunt dispuși să lucreze în două sau mai multe locuri, în unele cazuri. Chiar dacă efortul este unul foarte mare, la...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#studiu, #timp liber, #psihologi, #Cercetatori, #femei active , #experiment