Cum va fi lumea peste 50 de ani?

Duminica, 10 August 2008, ora 12:38
21152 citiri
Cum va fi lumea peste 50 de ani?

"Noi in anul 2000/Cand nu vom mai fi copii/Vom face ce-am vazut candva/Toate visele-ndraznete/In fapte le vom preschimba...". Din pacate, anul 2000 - si ceilalti 8 care i-au urmat - nu au adus tocmai ceea ce ne asteptam atunci cand intonam versurile de mai sus in orele de repetitii pentru "cor".

Unul dintre putinele lucruri pozitive e acela ca am supravietuit - la fel ca toate sistemele computerizate - amenintarii "Y2K".

In rest... Nu mai stam la coada, dar ne hranim cu alimente cat se poate de nesanatoase, mergem in continuare cu autobuzul si tramvaiul in loc sa ne teleportam, SIDA, cancerul si bolile cardiovasculare fac ravagii in lumea intreaga, iar clima nu mai are nicio legatura cu ce am invatat la Geografie in clasa a VI-a. Si lista ar putea continua.

Perspectiva urmatoarelor decenii e sumbra

Principala problema e aceea ca rasa umana isi devasteaza planeta natala intr-un ritm care il depaseste pe cel al capacitatii acesteia din urma de a sustine viata - din 1970 pana in prezent, am reusit sa distrugem peste o treime din ceea ce numim "Natura".

Pana in 2050, va fi nevoie sa colonizam cel putin alte doua planete, daca vom continua sa exploatam resursele naturale ale Terrei la fel ca pana acum.

Si de ce am mai ramane pe Pamant? Oceanele vor fi golite de pesti si alte vietati acvatice, in timp ce padurile vor fi aproape complet distruse, iar sursele de apa potabila, extrem de putine si oricum poluate. Vom vedea tigri, rinoceri - si chiar randunele - doar la televizor. Iar daca oceanul inghetat al Arcticii va continua sa se topeasca, tot pe micul ecran va fi si singurul "habitat" al ursilor polari.

In schimb, vom cauta pe computer (de peste 100.000 de ori mai performant decat dispozitivele din prezent) fonturi haioase pentru... hindi, araba si mandarina - "noua engleza" a anului 2050.

Asta ca sa ne lingem ranile dupa prabusirea economica mondiala din 2049, cauzata de infectarea sistemelor de comunicatii de pe intregul Glob de niste virusi ce nu vor putea fi anihilati, asa cum anticipeaza unii experti.

Si, pentru ca a venit vorba, trebuie sa spunem ca toate cele de mai sus, variante catastrofice sustinute de oameni de stiinta cat se poate de respectabili, sunt perfect posibile.

Si daca totusi...?

Exista si o versiune pozitiva a predictiilor privind lumea anului 2050 si pe cele 9,2 miliarde de suflete ce vor popula Pamantul in acel moment. Care, zic tot specialistii, vor fi de 4-5 ori mai bogati decat in prezent, cea mai mare parte a cresterii provenind din tarile aflate azi in dezvoltare si industrializare rapida.

Si, pentru ca vorbim de bogatie, va vindem un pont: daca tot vreti sa emigrati, alegeti China - e bine sa aflati ca in 2050 ea ar putea deveni prima putere economica a lumii, cu 25 la suta din PIB-ul mondial. Nici Brazilia si India nu sunt rele: ele se vor alatura Chinei si Rusiei in "Top 4", formand asa-numitul grup BRIC.

Peste 50 de ani, imensa majoritate a indienilor vor apartine clasei medii (deja un standard global), economia Nigeriei o va depasi pe cea a Italei sau Canadei, iar Turcia va lasa in urma Japonia si Germania...

Pentru ca am pomenit mai devreme de resurse: vom folosi de 2 ori mai multa energie decat in prezent, insa ponderea celei obtinute din surse regenerabile (vant, soare, apa, biocombustibili) va fi de pana la 10 ori mai mare. Inclusiv pentru cele 2,9 miliarde de autoturisme din lume, dintre care minimum 2 miliarde vor circula in tari in care acum abia vezi masini. Iar asta o spune directorul executiv al grupului Renault-Nissan...

Incalzirea globala se va "imblanzi" dupa ce uriase zone desertice vor fi populate cu vegetatie modificata genetic. Pana atunci vor fi facute si primele experiente de climatizare a ierbii... pe Marte. Sisteme computerizate uimitoare vor controla biotopurile oazelor viitoruluii, iar soarta regiunilor nepopulate din prezent va fi schimbata.

Tot datorita progresului cercetarii, nu vor mai exista afectiuni incurabile nicaieri in lume, iar boala, in general, va fi un fenomen rar, remediat pe loc. Ingrijirile medicale vor fi disponibile oricui, iar mortalitatea infantila va fi doar o amintire urata.

Va exista un sistem global de invatamant, accesibil oricarui cetatean al planetei. Sistemul economico-financiar planetar va sustine toate companiile si toti intreprinzatorii individuali - care vor colabora pentru prosperitatea umanitatii. Nu vor mai exista discriminari de niciun fel, nu vor mai fi saraci, cersetori, oameni fara adapost si copii ai strazii. In fine, fiecare tara va avea un "Muzeu national al saraciei"...

OK, OK, poate ca am exagerat putin in ultimul paragraf. Insa acest gen de predictii nu sunt chiar atat de fanteziste. Liderii "initiativei verzi" de la IBM spun ca, pana in 2050, apa potabila si energia vor fi resurse disponibile la scara eminamente globala. Procesele naturale precum fotosinteza vor fi imitate pentru a construi celule solare si a transforma algele in combustibili ecologici.

In plus, mai devreme de 2050, orice locuitor al Terrei isi va cunoaste genomul personal. Pamantenii vor avea acces la un flux constant de date genetice, si vor folosi aceste informatii pentru a a-si proteja sanatatea.

Si datorita acestui lucru, vom fi o planeta de... pensionari. Pana in 2045, persoanele in varsta de peste 60 le vor depasi ca pondere, pentru prima data in istorie, pe cele mai mici de 15 ani, atingand nivelul de 15,9%.

In toate tarile dezvoltate, varsta medie va fi mai mare de 40 de ani, in timp ce Japonia - liderul actual, cu 43 de ani - va ajunge la o medie de 55 de ani. In acest timp, in 2050, speranta de viata a femeilor din Romania va atinge 84 de ani, iar a frantuzoaicelor va fi de cca 90 de ani, conform proiectiilor Eurostat.

Si daca tot o sa ai atata timp la dispozitie, ce vei face cu el? Simplu, o calatorie in Cosmos. Dezvoltarea spatiilor extraterestre locuibile va fi o tinta deja atinsa in deceniul 5 al acestui secol, iar numarul de persoane care va activa permanent pe statiile orbitale va depasi 10.000.

De asemenea, unii futurologi sustin ca mini-oraselele de pe Luna vor fi capabile sa-si asigure autonomia pana in 2060, iar minele de acolo vor asigura toata energia necesara vietii locuitorilor selenari, dar si produsele agroalimentare indispensabile.

Asadar, drum bun spre satelitul nostru natural! Asta daca nu cumva vei prefera sa vizitezi Bagdadul, cea mai populara si "cool" destinatie a momentului - in drum spre Statele Unite, unde e presedinte o femeie de origine chineza...

Fenomenul neobișnuit într-o țară din Est: Pământul înghite jumătate din orașe dintr-un motiv banal VIDEO
Fenomenul neobișnuit într-o țară din Est: Pământul înghite jumătate din orașe dintr-un motiv banal VIDEO
O echipă de oameni de știință care a făcut un amplu studiu publicat în revista Science din 18 aprilie 2024, a descoperit un fenomen alarmant neobișnuit care se produce într-un stat foarte...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Terra, #pamant, #lume, #viitor, #pamanteni, #specii , #experiment