Dezastre biologice cauzate de plante (Galerie Foto)

Duminica, 14 Februarie 2010, ora 16:41
12335 citiri
Dezastre biologice cauzate de plante (Galerie Foto)

Un import din China, popular in Europa, in secolul 18, a fost "copacul raiului", Ailanthus altissima, care a devenit foarte cautat in Franta, Germania, Anglia, Italia si, mai tarziu, in Europa de Est, ca un copac ornamental.

Spre surpriza tuturor, s-a descoperit ca acest copac e extrem de toxic pentru speciile locale de arbori si plante perene. A distrus coniferele si esentele de lemn tare (stejar, fag) peste tot unde a fost introdus. Un copac extrem de prolific, acesta este dotat cu o secretie de chimicale, din familia allianthonelor, care ucid plante.

Aceste toxine se afla in seva, in coaja, prin frunze si seminte. Un singur copac elimina vegetatia pe 100 de hectare in 3-4 ani. Avand un miros specific, respingator, indeparteaza pasarile si animalele, iar parazitii de plante nu-l vor afecta.

Dezastre biologice cauzate de serpi

Este un copac cu inmultire bisexuala, necesita plante feminine si masculine, dar raspindirea lui se poate face, de asemenea, prin inmugurirea frunzelor cazute pe pamant, imbutasire sau prin germinarea semintelor care nu sunt mancate de nicio creatura. Copacul e extrem de rezistent la orice otravuri.

Iarba canadiana de garla, Elodea Canadensis, e o planta subacvatica originara din America de Nord, care a ajuns, intr-un fel sau altul, in Anglia, Irlanda, Germania, Polonia, Romania, Ucraina, Bulgaria, Egipt si Spania.

Se banuieste ca semintele acestei plante au fost raspandite de catre pasarile migratoare. In America aceasta planta este raspandita, de la un lac la altul, pe fundul barcilor care sunt trase pe remorci.

Prezenta acestei plante distruge fauna acvatica printr-un consum intens de oxigen. Pestii, viermii si molustele dispar, iar pasarile care se hranesc in aceste ape mor, de asemenea.

Pagubele economice si ecologice sunt evidente, in multe tari din Europa, Asia si Africa, unde s-a stabilit iarba canadiana de garla.

Una dintre cele mai periculoase specii invadatoare de plante vine din Japonia: mica buruiana japoneza cu noduri, Fallopia japonica. Are o tulpina scunda, cu noduri, care seamana cu cele de bambus, dar nu e inrudita cu acesta.

Comisia de Conservare a Naturii, din cadrul ONU, a definit aceasta planta ca cel mai mare dezastru biologic al secolului XX. Metoda de raspandire a acestei plante nu e clara.

Avand radacini extrem de adanci si de puternice, produce daune semnificative drumurilor, cladirilor, culturilor agricole in Europa, America si Africa. Rezistand bine iernilor grele, planta isi revine dupa cosit, taiat sau dupa tratamente chimice cu ierbicide.

Floarea ghetii, Carpobratus edulis, vine din Africa de Sud si prin mecanisme de raspandire absolut necunoscute a impanzit bune parti din Europa, America si Australia. Planta produce un fruct similar smochinei, amar la gust, care in Africa se consuma sarat, cu bere.

Planta isi formeaza o retea densa de radacini care face supravietuirea imposibila pentru alte plante. Asa se explica atatea pasuni sterile in Franta, Anglia sau Elvetia.

Recent, floarea ghetii s-a descoperit in Polonia si Ucraina si probabil exista si in Romania. Adaptata bine la conditiile locale, este extrem de greu de eliminat.

Planta considerata numarul 1 in dezastrele biologice e, fara indoiala, kudzu, Pueraria lobata, un emigrant din Japonia. Initial importata in Statele Unite si Anglia, ca un agent de consolidare a solurilor instabile, pentru preventia eroziunilor, a fost considerata, un timp, furaj. Este o vita, similara vitei de vie salbatica, prefera umezeala, caldura si alte plante pe care se catara.

In unele cazuri s-a constatat o crestere extrem de rapida, in exces, de peste un metru pe zi. In final, terenurile acoperite de kudzu inceteaza productia agricola, fie vorba de cereale, fructe sau legume.

Gasita acum in Africa de Vest, Europa si Australia, aceasta planta ofera adapost exceptional pentru reptile si are urmari negative din punct de vedere economic. La ultima examinare s-a constatat ca aceasta kudzu e nociva pentru vite si nu se poate folosi ca sursa furajera.

Dezastre biologice cauzate de insecte

Natura are legile ei si de cate ori omul, din ignoranta sau aroganta, incearca sa intervina, rezultatele sunt, de cele mai multe ori, dezastruoase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#dezastre biologice plante, #iarba canadiana garla, #buruiana japoneza, #floarea ghetii, #kudzu , #experiment