Ziare.com

Dictionar pentru copii fara cuvinte despre crestinism si istorie

Luni, 08 Decembrie 2008, ora 12:31

   

Dictionar pentru copii fara cuvinte despre crestinism si istorie
Cuvinte asociate cu crestinismul, monarhia si istoria Marii Britanii au fost scoase din dictionarul pentru copii, Oxford Junior Dictionary.

Cuvinte ca episcop, absida, capela, imperiu, monarhie au fost indepartate si inlocuite cu alti termeni ca blog, celebritate si biodegradabil, scrie The Telegraph.

Multe alte cuvinte care definesc lucruri din mediul rural au fost si ele scoase.

Autorii dictionarului spun ca au facut aceste schimbari pentru a reflecta faptul ca Marea Britanie este o tara moderna, pluri-culturala si pluri-confesionala.

Pe de alta parte, academicienii si directorii scolilor spun ca prin scoaterea celor 10.000 de cuvinte din dictionarul respectiv poate duce la pierderea contactului cu mostenirea istorica a tarii de catre copii.

Oxford University Press selecteaza cuvintele introduse in dictionar dupa anumite criterii, ei aleg cuvinte din limbajul uzual, termeni din manualele si cartile pentru copii si cuvinte in relatie cu actualul curriculum scolar.

Lexicografii iau in considerare frecventa folosirii cuvantului in momentul in care decid sa introduca sau sa scoata un cuvant nou.

Cuvinte scoase: colind, sfant, elf, goblin, manastire, altar, episcop, capela, discipol, calugar, maica, parohie, psalm, pacat, diavol, vicar, duce, imperiu, monarh, hamster, leopard, pelican, vitel.

Cuvinte introduse: blog, MP3 player, voicemail, baza de date, celebritate, vandalism, dezbatere, EU, alergic, biodegradabil, disilexic, bungee jumping, conflict, bilingv

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1794 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Felicitari!!!!!

Am trait sa vad si asta: tara considerata drept cea mai conservatoare si traditionalista isi arunca la gunoi trecutul si-si transforma tineretul in niste nulitati culturale. Dupa care va ajunge la acelasi nivel cu Statele Unite: sa importe intelectuali din tarile asa zis "slab dezvoltate". Vorba lui Nenea Iancu: BRAVOS, NATIUNE. HALAL SA-TI FIE!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor