Din cauza poluarii, stelele nu mai stralucesc

Vineri, 13 Martie 2009, ora 07:47
3481 citiri
Din cauza poluarii, stelele nu mai stralucesc

O crestere a poluarii atmosferice a intunecat cerul deasupra celei mai mari parti a Pamantului in cursul ultimilor 30 de ani, subliniaza un studiu publicat vineri in revista americana Science, potrivit AP.

Fenomenul era deja cunoscut, dar noul studiu compileaza date colectate prin satelit si la sol pe o perioada mai indelungata decat anterior.

'Crearea acestei baze de date constituie un mare pas inainte pentru cercetarea schimbarilor pe termen indelungat ale poluarii atmosferice si punerea lor in corelatie cu schimbarea climatica', explica intr-un comunicat Kaicun Wang, cercetator la Universitatea din Maryland.

'Si este pentru prima oara cand avem informatii globale pe termen lung despre aerosolii de pe Pamant pentru a completa informatiile deja disponibile despre ridicarea aerosolilor deasupra oceanelor', precizeaza el.

Potrivit studiului, scaderea luminozitatii celeste se produce peste tot in afara de Europa, unde scaderea nivelului poluarii permite existenta unui cer mai luminos.

Aerosolii ar putea avea un impact asupra climatului, chiar daca acesta nu este inca probat. Acesti poluanti pot duce la o racire a planetei, reflectand lumina soarelui spre spatiu, dar ei pot de asemenea sa absoarba energia solara si sa incalzeasca atmosfera.

#stele, #stralucire celesta, #studiu , #experiment