Dumnezeu nu e Creatorul, sustine un savant

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 11:40
6231 citiri
Dumnezeu nu e Creatorul, sustine un savant

Notiunea de Dumnezeu ca si Creator este incorecta, sustine un savant, convins fiind ca Biblia a fost tradusa gresit mii de ani.

Ellen van Wolde, respectat om de stiinta, care cerceteaza de multi ani Vechiul Testament, sustine ca prima propozitie din Geneza, "la inceput Dumnezeu a creat Paradisul si Pamantul" nu este adevarata traducere din ebraica, relateaza The Telegraph.

Dupa ce a analizat textul in nenumarate randuri, Wolde sustine ca cei care au scris Cartea Sfanta niciodata nu au intentionat sa sugereze ca Dumnezeu a creat lumea, ci ca Pamantul exista deja cand El a creat oamenii si animalele.

Van Wolde, in varsta de 54 de ani, care va prezenta aceasta ipoteza la Universitatea Radboud din Olanda, spune ca a analizat si reanalizat textul original in ebraica si l-a plasat in contextul acelor vremuri, in care existau si alte scrieri despre creatie din vechea Mesopotamie.

Biblia, tradusa gresit

Ea a ajuns la cncluzia ca verbul "bara" din ebraica, folosit in prima propozitie din Geneza, nu inseamna "a crea", ci a separa din punct de vedere spatial. Practic, potrivit savantei si viziunii sale originale, propozitia s-ar traduce corect "la inceput, Dumnezeu a separat Paradisul de Pamant".

Potrivit traditiei iudeo-crestine, Dumnezeu a creat Pamantul din nimic. Potrivit lui Van Wolde, care la un moment dat a lucrat si cu savantul si scriitorul Umberto Eco, din analizele sale reiese ca momentul scrierii Bibliei nu este si inceputul timpului, ci doar al inceperii nararii.

Dumnezeu nu a creat Pamantul si Paradisul, El doar le-a separat

Van Wolde este de parere ca Dumnezeu a creat oamenii si animalele, nu insa si Pamantul, fapt care reiese si din alte texte antice. Practic, Dumnezeu a separat pamantul de Paradis, uscatul de apa, monstrii din mare de pasari.

Dumnezeu a venit mai tarziu si a facut Pamantul sa fie locuibil, separand apa de uscat si aducand lumina in imparatia intunericului, a explicat ea.

Van Wolde stie ca teoria ei va starni rumoare si controverse si chiar va jigni credinta multora. Tocmai de aceea tine sa specifice ca chiar propria credinta este lovita de propriile descoperiri, pentru ca va trebui sa renunte la notiunea de Creator, care ii era foarte draga.

Citeste si:
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...