Eroare cat Einstein de mare? Nu s-a depasit viteza luminii

Joi, 23 Februarie 2012, ora 16:25
4143 citiri
Eroare cat Einstein de mare? Nu s-a depasit viteza luminii

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca viteza luminii nu a fost depasita. Ei au descoperit unele erori in testele efectuate anul trecut.

Specialistii europeni afirmasera ca au facut teste cu particule subatomice numite neutrini, acestea depasind viteza luminii, dupa cum sustineau ei, nu fara a avea unele rezerve. Descoperirea ar fi adus o mare provocare pentru teoria relativitatii a lui Albert Einstein, scrie ABC News.

Einstein considera ca bariera absoluta a vitezei este viteza luminii. Specialistii au identificat probleme cu sistemul GPS folosit pentru masurare atunci cand particulele subatomice respective au ajuns la un laborator subteran din Italia. Cel care a facut aceste declaratii este James Gilles, purtator de cuvant al CERN.

El a declarat ca nu se vor cunoaste mai multe detalii pana nu vor fi facute mai multe masuratori, anul acesta.

Specialistii in fizica au primit vestea depasirii vitezei luminii cu mult scepticism, in luna septembrie 2011. Teoria lui Einstein sta la baza fizicii moderne, iar infirmarea ei ar fi insemnat posibilitatea calatoriei in timp. De asemenea, am fi putut calatori intre planete la viteze incredibile, asa cum poate fi vazut doar in filmele SF.

Chiar si cei care au facut experiemntele anul trecut au spus ca e nevoie de o perioada de timp in care rezultatele obtinute de ei sa fie verificate independent de catre alti oameni de stiinta. Acesta este un principiu esential in confirmarea unei noi teorii stiintifice. Vestea, insa, a fost imediat preluata de agentiile de stiri din intreaga lume, afirmandu-se imediat ca Einstein nu a avut dreptate cand a spus ca viteza luminii nu poate fi depasita de nimic.

Experimenteul s-a desfasurat anul trecut, intr-un laborator subteran imens (de 730 km lungime), in Gran Sasso, Italia. S-a constatat atunci ca neutrinii au parcurs drumul cu 60 de nanosecunde mai repede decat daca ar fi avut viteza luminii (aceasta fiind de 299,792 km pe secunda).

Citeste si:
Secretul lui Polichinelle: Klaus Iohannis anunță că îl susține pe Cîțu și va participa la Congresul PNL. "Îl încurajez pe Florin să continue"
Secretul lui Polichinelle: Klaus Iohannis anunță că îl susține pe Cîțu și va participa la Congresul PNL. "Îl încurajez pe Florin să continue"
Președintele Klaus Iohannis a anunţat că va participa, sâmbătă, 25 septembrie, la Congresul PNL în care se alege preşedintele formaţiunii. Acesta s-a poziționat clar cu privire la...
Preşedintele Iohannis, la memorialul victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York
Preşedintele Iohannis, la memorialul victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York
Preşedintele Klaus Iohannis a depus marţi, 21 septembrie, flori şi a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, la memorialul construit...
Sursa: Ziare.com