Eva biblica, sculptata din carnati de Plescoi

Marti, 18 Septembrie 2007, ora 17:46
3036 citiri
Eva biblica, sculptata din carnati de Plescoi

Sculptorul Adrian Alexandru Ilfoveanu, un reprezentant al generatiei tinere de sculptori, a realizat o statuie a Evei, din carnati de Plescoi, intr-un proiect ce militeaza pentru pastrarea traditiilor, proiecte care va fi inaugurat, joi, la Muzeul Taranului Roman, anunta NewsIn.

"Sculptura este o premiera pentru arta din Romania", a spus initiatorul si organizatorul proiectului "Eva a trait la Plescoi", George Moisescu.

El a ales sa creeze din carnati o "Eva batrana", care va fi expusa la Clubul taranului de la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, un loc ce "tine kitschul deoparte si promoveaza lucrurile autentice".

Pe langa sculpturi, expozitia va cuprinde si fotografii cu femeile din Plescoi, realizate de Nicu Ilfoveanu, fratele sculptorului.

"In zona Plescoi, traditia este tinuta de femei", a subliniat Moisescu, adaugand ca femeile si copii fac propriu-zis carnatii, in timp ce barbatii taie vitele.

Proiectul se vrea "un semnal de alarma pentru toata populatia Romaniei care sa inteleaga ca, intr-o Europa multiculturala, singura nosatra sansa de a ne pastra identitatea este traditia".

In opinia lui Moisescu, carnatul de Plescoi este "un arhetip, un simbol a ceea ce inseamna traditia romaneasca".

Dupa modelul francezilor, care "au tinut cu dintii de traditie, s-au aparat de civilizatia de tip fast-food", Romania ar trebui sa-si protejeze produsele traditionale.

Expozitia de la Muzeul Taranului face parte din miscarea culturala "Revolutia Plescoi", ce militeaza pentru rezistenta in masa la civilizatia de tip fast-food.

Vernisajul va fi urmat de o petrecere campeneasca, iar expozitia va ramane deschisa pana pe data de 25 septembrie.

Eveniment Quarterly Report

Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a calculat greşit", a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a susţinut o...
Noile taxe ale lui Ciolacu s-au împiedicat la CES. Ordonanța de urgență ”contravine principiului legalităţii”
Noile taxe ale lui Ciolacu s-au împiedicat la CES. Ordonanța de urgență ”contravine principiului legalităţii”
Consiliul Economic şi Social a avizat nefavorabil proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal,...