Fantoma Elodiei revine si ii bantuie pe romani

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 17 Mai 2008, ora 15:39
5645 citiri
Fantoma Elodiei revine si ii bantuie pe romani

"Cazul Elodia" s-a intors, dupa o scurta pauza, si a inceput sa bantuie din nou ecranele televizoarelor la vreme de mare seceta in materie de stiri. Dincolo de aspectul sau senzationalist, cazul chiar merita discutat fiind in egala masura un monstruos produs media, o mostra de cinism, de incalcare crasa a drepturilor omului, dar si de neputinta a anchetatorilor.

Sa le luam pe rand: Povestea avocatei brasovence disparute a inceput sa se ingroase la OTV. Dan Diaconescu a simtit imediat potentialul de vis al subiectului. O sotie infidela si dezamagita, atat in casnicie, cat si in relatia extraconjugala, dispare fara urma, lansand in urma un copil mic. Principalul suspect este insusi sotul, un politist plin de tupeu, cu o expresie ironica si sfidator de neindurerata.

Singurul lucru care lipseste pentru incarcerarea prezumtivului asasin este cadavrul, cautat zi si noapte pe toate coclaurile si pe toate fundurile de lac. Nici urma de el insa. Intre timp, de la zi la zi, detaliile devin tot mai picante, iar misterul tot mai...misterios. Nu exista ipoteza prea fantezista pentru a nu fi emisa, iar in joc intra ghicitoarele si clarvazatori, toti pe urmele Elodiei, vie sau moarta.

"Gaina de aur" a adus OTV-ului audiente de invidiat pentru orice televiziune. Odata cu ele a inceput si derapajul. Cum presa noastra inca nu este bine asezata in tipare clare, care sa delimiteze formatele, toata lumea s-a aruncat asupra subiectului. Realitatea TV, Antenele, Pro TV-ul, si, in cele din urma, chiar TVR si-au infipt dintii in cascaval, transformand un caz de disparitie cum va sigur mai sunt cu zecile (dar fara ingrediente atat de picante, ce-i drept) intr-un fenomen media si, apoi, social.

Culmea este ca in toata aceasta poveste cel mai putin penibil a fost insusi OTV-ul, care, de bine de rau, s-a pastrat in limitele formatului. Celelalte televiziuni, mai ales cele de stiri, incercand sa dea o aparenta de onorabilitate goanei disperate dupa audienta, au intrat in dezbateri filosofice, inlocuind clarvazatorii cu psihologii si ghicitoarele cu expertii criminalisti. A fost o demonstratie a volatilitatii principiilor din presa roamaneasca si pentru degradarea la care este dispusa ea dispusa atunci cand in discutie sunt cifrele de rating.

La randul sau, fenomenul social a demonstrat nu numai apetitul, ultracunoscut, al publicului pentru telenovela, ci si cinismul infinit al consumatorilor de melodrama. Pe de-o parte, urmarim cu sufletul la gura epopeea femeii, pe de alta parte botezam cu numele ei prajituri si, culmea culmilor, carnati. Ce om poate manca din carnatii botezati dupa numele unui om care, poate, putrezeste in vreo rapa?

Si daca ar fi fost doar aceste doua aspecte, inca ar fi fost bine. Insa fenomenul media a generat si derapaje periculoase.

Victime colaterale

Prima victima a linsajului mediatic este chiar copilul familiei Cioaca, Patrik, baietel caruia toata lumea ii plange pasamite de mila. Mama ii este disparuta, probabil moarta, iar tatal, acuzat de crima. L-a putut vedea la televizor plimbat incatusat de colo-colo si hartuit de ziaristi. Si tot la televizor au curs infinite materiale dspre detaliile sordide ale vietii parintilor sai.

Veti spune ca e prea mic sa inteleaga. Poate deocamdata. Va creste insa si tot baiatul Elodiei si al lui Cioaca va ramane, un baiat caruia, mai devreme sau mai tarziu, ii vor fi aruncate in fata toate aceste mizerii. Culmea, multe dintre aceste detalii mizere s-au scurs in presa dinspre anchetatori, care, total ineficienti in privinta dovedirii vinovatiei suspectului, aveau nevoie de aliati.

Nu stiu daca politistul Cristian Cioaca si-a ucis sotia. Dar daca a comis intr-adevar crima, ori anchetatorii sunt total neprofesionisti, ori el este genial. Deocamdata insa, potrivit legii, Cioaca este nevinovat. Un suspect supus unui linsaj mediatic cu complicitatea evidenta a procurorilor.

Acestia, sub presiunea publica, au facut tot ce le-a stat in putinta sa-l bage dupa gratii, pe orice motiv. N-au reusit pentru ca n-au fost in stare sa dovedeasca, de fapt, nimic. Nu mi-e simpatic politistul mereu sfidator, insa cred ca in orice tara tratamentul la care a fost suspus ar putea fi incadrat la incalcarea drepturilor omului.

Combinatia dintre hartuirea lui Cioaca si neputinta autortiatilor poate avea si alt efect pervers. Toate nevestele nemultumite se pot gandi ca disparand isi vor trimite sotii in iadul unei anchete fara sfarsit, iar toti barbatii care vor sa scape de neveste vor vedea in Cioaca un exemplu interesant. Si unii si altii ar putea fi considerati, pana la urma, victime colaterale ale "cazului Elodia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#disparitie, #Cristian Cioaca, #Elodia Ghinescu , #experiment