Faraonul Tutankamon a murit de malarie

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 11:50
7929 citiri
Faraonul Tutankamon a murit de malarie

Celebrul faraon egiptean Tutankamon a murit de malarie, avea un picior stramb si ii lipseau cateva degete de la picioare, din cauza unor boli congenitale, arata un studiu recent, realizat cu ajutorul unor tehnologii de ultima generatie.

Cercetatori din Egipt, Italia si Germania au folosit teste ADN si tomografii computerizate pentru a incerca sa descopere eventualele boli de care suferea Tutankamon, precum si legaturile de rudenie dintre acesta si alti faraoni ai "dinastiei de aur", potrivit France24.

Oamenii de stiinta au descoperit ca tanarul faraon egiptean era infectat cu parazitul plasmodium falciparum, responsabil pentru o forma mortala de malarie.

De asemenea, Tutankamon suferea si de alte maladii, majoritatea genetice, printre care se numara o boala a oaselor si o deformare a labei piciorului stang, numita talipes equinovarus (piciorul equin).

Mumii vechi de 4.000 de ani descoperite in Egipt (Galerie foto)

Mai mult, faraonului ii lipseau cateva degete de la piciorul drept, tot din cauza unei boli congenitale.

Cu alte cuvinte, cel mai cunoscut faraon al Egiptului antic a fost "un rege tanar si fragil care avea nevoie de carje pentru a se deplasa, din cauza bolii sale osoase, a oligodactiliei de la piciorul drept si a deformarii labei piciorului stang", se arata in studiul ce da peste cap imaginea idealizata a conducatorului egiptean.

In acelasi timp, testele ADN au aratat ca faraonul egiptean nu avea nimic in comun cu imaginea efeminata ce apare pe mai toate artefactele epocii.

Templu dedicat zeitei-pisica, descoperit in Egipt

Tutankamon a urcat pe tronul Egiptului la varsta de 9 ani, in anul 1333 i. Hr., dupa ce la numai 7 ani o luase de sotie pe Ankesenamon, sora sa vitrega. Tanarul faraon este fiul lui Akhenaton si al reginei Kiya, sora acestuia.

Oamenii de stiinta sustin ca bolile congenitale de care sufereau majoritatea faraonilor studiati se datoreaza coeficientului foarte ridicat de consangvinitate al famililor regale din epoca.

Un documentar cu titul "Tutankamon se dezvaluie", in care vor fi prezentate toate descoperirile echipei de cercetatori, va fi difuzat de postul Discovery World, pe 23 si 30 mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tutankamon analize ADN, #Tutankamon boli congenitale, #Tutankamon faraon Egipt , #experiment