Formula lui Einstein, E=mc2, confirmata dupa 103 ani

Vineri, 21 Noiembrie 2008, ora 14:19
40001 citiri
Formula lui Einstein, E=mc2, confirmata dupa 103 ani
Foto: wordpress.com

Formula lui Albert Einstein, E=mc2, care a revolutionat fizica si a schimbat modul in care era privit universul, a fost confirmata dupa mai bine de 100 de ani de la descoperire.

E=mc2, care demonstreaza ca masa poate fi transformata in energie si ca, la randul ei, energia se poate transforma in masa a fost confirmata de o echipa de fizicieni din Franta, Germania si Ungaria.

Angajatii Centrului Francez de Fizica Teoretica au folosit computere performante pentru a calcula masa protonilor si a neutronilor, care fac parte din compozitia nucleului atomului, informeaza Yahoo News.

La randul lor, protonii si neutronii au in alcatuire particule mai mici, cunoscute sub numele de quark. Problema cu care fizicienii s-au confruntat era urmatoarea: daca masa particulelor quark este de 5%, unde este restul de 95%?

Potrivit studiului, raspunsul vine din energia degajata de miscarile si interactiunea particulelor quark. Cu alte cuvinte, masa si energia sunt echivalente, asa cum sustinea Einstein in Teoria Relativitatii formulata de acesta in 1905.

Formula E=mc2, care demonstreaza ca masa poate fi transformata in energie si, la randul ei, energia se poate transforma in masa, a fost folosita si in constructia armelor atomice.

Rezolvarea ecuatiei E=mc2 la scara particulelor sub-atomice, s-a dovedit a fi extraordinar de grea. "Pana acum, rezolvarea ecuatiei a fost numai o ipoteza" au spus cercetatorii Centrului National Francez de Cercetare Stiintifica. "Dar, fizicienii au reusit, in sfarsit, sa confirme teoria lui Einstein" au mai adaugat acestia.

Echivalenta masa-energie este o consecinta a teoriei relativitatii, constand in faptul ca intre masa totala a unui sistem fizic si energia sa totala exista o relatie de proportionalitate, exprimata prin relatia E=mc2.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Einstein, #teoria relativitatii, #stiinta , #experiment