Gheata din Oceanul Arctic s-a subtiat dramatic

Joi, 09 Iulie 2009, ora 15:06
2821 citiri
Gheata din Oceanul Arctic s-a subtiat dramatic
Foto: Weblo

Gheata din Oceanul Artic s-a subtiat in mod dramatic intre 2004 si 2008, pentru prima oara constatandu-se ca straturile subtiri de gheata le-au inlocuit pe cele groase, dupa cum arata fotografiile realizate din satelit.

NASA a fotografiat banchizele din Oceanul Artic si au estimat volumul si grosimea lor cu ajutorul satelitului ICESat. In fiecare iarna, banchiza isi mareste volumul iar iarna o parte din gheata se topeste sau este purtata de curentii oceanici. Insa nu toata gheata se topeste vara: gheata mai veche, mai groasa, ramane in loc, ajungand uneori la o grosime de trei metri.

Masuratorile ICESat au aratat ca gheata din ocean s-a subtiat cu aproximativ 0,17 metri pe an, ceea ce inseamna 0,68 metri in patru ani. Zone totala acoperita de gheata veche, mai groasa, s-a redus cu aproape 42%, arata cercetarile.

Mai mult, oceanul Arctic a pierdut recent suprafata de 1,54 milioane de kilometri patrati de gheata "veche" intre 2004 si 2008: o suprafata de marimea statului Alaska iar in 2008 stratul de gheata permanent era prezent in proportie de doar 32%, restul fiind reprezentat de gheata formata recent.

(L.S.)

#gheata Antarctica subitata, #incalzire globala ghetari , #experiment