Glumele nereusite afecteaza viata sociala

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 21:08
1758 citiri
Glumele nereusite afecteaza viata sociala
Foto: Livescience.com

Glumele nereusite pot afecta viata sociala a unui individ. Incercarea de a fi nostim poate atrage comentarii negative, iar interpretarea gresita a gestului poate conduce la incheierea unor relatii de prietenie.

Cercetatorii americani au analizat modul in care este afectata viata sociala a unui individ care doreste, prin orice mijloace, sa fie amuzant, informeaza Livescience.com.

Expertul american Nancy Bell a analizat modul in care oamenii reactioneaza la o gluma nereusita. In timp ce unele persoane isi ascund adevarata impresie despre o gluma, altii sunt impulsivi si isi exprima dezaprobarea fata de incercarea nereusita de a fi nostim.

Cei care au simtit nevoia sa spuna ca gluma este nereusita nu s-au oprit aici si au jignit chiar persoana in cauza. Cei mai aspri au fost prietenii apropiati si rudele celui care a incercat sa fie amuzant.

"Cred ca oricui i s-a intamplat sa spuna o gluma mai putin buna. Nu credeam ca va fi rasucit cutitul in rana in acest fel si ca persoana in cauza va fi atat de aspru judecata", a spus Bell.

Sarcasmul, insultele si ironia sunt cele mai intalnite replici aduse unei incercari nereusite de a spune o gluma buna. Cercetatorii cred ca aceste reactii sunt de fapt consecinte firesti ale intreruperilor conversatiilor.

Ei au explicat ca, de cele mai multe ori cand se face o gluma, aceasta este spusa in timpul unei discutii. Daca este o gluma buna, nimeni nu se supara pentru intrerupere.

In caz contrar insa, jignirile sunt cea mai comuna pedeapsa pentru cei care nu reusesc sa spuna o gluma buna. Un alt motiv pentru care multe persoane simt nevoia sa reactioneze, si nu intr-un mod placut, este acela al orgoliului.

Daca gluma ii vizeaza direct sau se face haz de necaz pentru o situatie in care ei se afla, foarte multe persoane se simt lezate de astfel de incercari. Tocmai de aceea ele reactioneaza atat de dur.

"Umorul reprezinta o parte importanta a vietii sociale, care apropie foarte multi oameni. El trebuie studiat minutios pentru ca reprezinta unul din mijloacele prin care oamenii interactioneaza unii cu ceilalti", a mai spus Bell.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#gluma proasta, #gluma viata sociala , #experiment