Ziare.com

Inamicul padurilor tropicale: biocombustibilul

Marti, 17 Februarie 2009, ora 13:32

   

Inamicul padurilor tropicale: biocombustibilul
Utilizarea din ce in ce mai raspandita a biocombustibililor poate provoca accelerarea distrugerii padurilor tropicale, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Stanfords Woods Institute, citat de presa britanica de specialitate.

Potrivit cercetarii, fermierii de la tropice ar putea taia paduri intregi pentru a cultiva terenul defrisat cu plante ce pot fi folosite la producerea biocombustibilului.

"Daca lucrurile stau asa, putem spune ca atunci cand vom folosi biocombustibil produs la tropice vom arde de fapt paduri tropicale intregi in rezervoarele masinilor noastre", a explicat Holly Gibbs, cercetatorul care a coordonat studiul, informeaza NewsIn.

Astfel, politicile agricole care favorizeaza culturile de plante pentru producerea de biocombustibil ar putea contribui paradoxal la procesul rapid de schimbare climatica. Potrivit oamenilor de stiinta, un astfel de pericol este foarte aproape daca politicile care privesc energia nu vor lua in considerarea si potentialele efecte asupra padurilor tropicale.

Predictiile lui Holly Gibbs sunt bazate pe un studiu realizat prin analizarea mai multor imagini din satelit efectuate intre anii 1980-2000. Este primul studiu care face o evaluare detaliata a cailor de expansiune a agriculturii in regiunea tropicala, iar Gibbs considera ca datele obtinute pot contribui la luarea unor decizii prudente in ceea ce priveste viitoarele politici pentru producerea de biocombustibil.

Tari precum Brazilia, Indonezia si Malaezia au un climat ideal pentru cultivarea plantelor pentru producerea de biocombustibil si au raspuns deja cererii crescute pentru asemenea produse alimentare si furajere, crescand productia de trestie de zahar, soia si ulei de palmier. De exemplu, zonele destinate cultivarii de soia in Brazilia au crescut cu 15% pe an din 1990, iar productia de ulei de palmier a Indoneziei s-a triplat in anii '90, iar intre 2000 si 2007 s-a dublat.

Cercetatorii sunt de parere ca biocombustibilii joaca un rol important in expansiunea recenta a terenului cultivat. Deja, interesul pentru acest tip de combustibil a declansat un semnal de alarma din cauza rapiditatii cu care a crescut productia acestora - productia globala de etanol a crescut de patru ori, iar cea de biodiesel de 10 ori intre 2000 si 2007.

Mai mult, subventiile pentru agricultura din Indonezia si SUA ofera stimulente pentru cresterea productiei acestor plante. Culturile cele mai bune pentru actuala generatie de biocombustibili, uleiul de palmier si trestia de zahar sunt si cele mai potrivite pentru a fi cultivate in tarile tropicale.

Studiul lui Gibbs este primul care studiaza terenurile pe care se dezvolta noi culturi. Asfetl, in timp ce producatorii de biocombustibili spun ca planteaza soia sau ulei de palmier pe terenuri degradate sau deja dezafectate, ONG-urile sustin ca padurile amazoniene si mlastinile din sud-estul Asiei reprezinta aceste surse de teren.

Daca plantele pentru biocombustibili sunt cultivate in locul padurilor, acest proces provoaca emiterea unei cantitati uriase de dioxid de carbon, deoarece copacii taiati sunt de obicei arsi. Potrivit cercetarii, padurile tropicale sunt cele mai mari depozite de carbon din lume, stocand mai mult de 340 de miliarde de tone de carbon. Pe de alta parte, daca aceste culturi sunt plantate pe terenuri degradate, ar putea avea, per total, un efect pozitiv asupra mediului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1423 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Prostie cu caru''

Inca o dovda, daca mai era cazul, ca paranoia cu incalzirea globala, paranoie cultivata cu multa grije si raspandita prin spalarea creierelor tinerei generatii, nu va duce la nimic bun, ba va inrautati si mai mult situatia. Tin minte ca in urma cu cateva decenii se facea o propaganda teribila pentru salvarea padurilor planetei prin renuntarea la pungile din hartie si reducerea hartogariei. Sunt sigur ca peste inca cateva decenii moda se va suci din nou. Concluzia nu poate fi decat una si anume ca omenirea ca gloata, nu este mai breaza ca orice banala turma de oi care se arunca in prapastie doar pentru ca una cre.ti.na din frunte s-a aruncat prima. Si mi se pare corect sa se intample asa pentru ca o meritam cu prisosinta atata vreme cat prostia umana este tinuta la loc de frunte, iar omenirea nu vrea sa invete nimic din istorie. Si ce ne spune aceasta istorie? Ei bine, un lucru extraordinar de simplu: Speciile care supravietuiesc schimbarilor la nivel planetar sunt speciile care reusesc sa se adapteze schimbarii. N-am auzit pana acum de nici o specie care sa reuseasca sa stopeze o schimbare planetara. Doar omenirea in stupizenia si ingamfarea ei nemarginita crede ca va face asa ceva, dar va asigur ca va esua lamentabil. Tragic este insa ca nu face ceea ce ar putea face cu succes, si anume sa se adapteze si sa se pregateasca pentru ceea ce va veni inevitabil. Cateva exemple ar fi de exemplu stoparea construirii de asezari umane in zonele joase, schimbarea radicala a modului in care ne construim locuintele in asa fel incat sa reziste cu succes uraganelor, cicloanelor, tornadelor (de ex. case construite pe cilindrii hidraulici care sa poate sa o coboare sub nivelul solului in caz de alarma si sa o ridice la loc dupa ce a trecut pericolul, Am putea chiar construi fabrici si uzine subterane sau subacvatice, etc, etc. Nu, insa. Noi vom continua sa aruncam miliarde de miliarde incercand sa oprim timpul si tot ceea ce va veni oricum si inevitabil.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor