Intra pe piata "al cincilea gust"

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 17:33
4659 citiri
Intra pe piata "al cincilea gust"

Daca simteai ca dulcele, acrisorul, amaruiul si saratul nu sunt de ajuns, ca ceva lipseste din mancare, nu vei mai avea aceasta senzatie. Al cincilea gust, umami, intra pe piata de saptamana viitoare.

Acest gust, descoperit in urma cu 102 ani de un om de stiinta japonez, Kikunae Ikeda, era pana acum o enigma pentru omul de rand, fiind rezervat doar cunoscatorilor. Insa o britanica i-a dat viata, concepand o formula ce va fi vanduta la tub in regat, la pretul de 2,99 de lire sterline, relateaza Daily Mail.

Dupa parerea Laurei Santtini, umami n-ar trebui sa fie rezervat doar oamenilor de stiinta, oricine are o limba ar trebui sa stie despre ce e vorba.

Dar ce gust are umami? In japoneza, termenul inseamna "delicios" si consta in ceea ce da profunzime unei mancari.

Reprezinta, de fapt, savoarea placuta data de glutamina, un tip de amino-acid, si ribonucleotide, care se regasesc in mod natural in alimente precum pestele (tonul, codul), carnea (vita, porc, pui), legumele (cartofii, morcovii, ciupercile) si in produsele lactate, cum ar fi parmezanul.

Practic, niciunul dintre gusturile clasice nu da senzatia in sine de "delicios". Pentru asta, este responsabil umami, pe care nu toti oamenii il disting, pentru ca se "amesteca" foarte usor cu celelalte patru.

In 2000, cercetatorii de la Universitatea Miami au descoperit ca limba umana are receptori de gust dedicati glutaminei.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#umami al cincilea gust, #gust nou umami, #umami piata britanica , #experiment