NASA: Exista gheata pe Luna!

Marti, 02 Martie 2010, ora 16:26
3610 citiri
NASA: Exista gheata pe Luna!
foto: ISRO

Craterele de la polul nord al Lunii sunt pline de gheata, potrivit ultimelor date inregistrate de sondele spatiale trimise sa cerceteze satelitul natural la Pamantului.

Peste 40 de cratere de mici dimensiuni de pe suprafata Lunii sunt pline cu gheata, groasa de cativa metri, arata datele inregistrate de sonda spatiala Chandrayaan-1, lansata de India in cadrul experimentului Mini-Sar, condus de NASA, potrivit BBC.

Descoperirea a fost confirmata si de misiunea de explorare lunara LCROSS, care a completat datele inregistrate de sonda indiana cu inca un amanunt spectaculos: gheata selenara este formata din apa amestecata cu alte substante, printre care si hidrocarburi.

NASA: Ar putea exista viata pe satelitul lui Saturn

Diametrele craterelor pline cu gheata sunt cuprinse intre 2 si 15 kilometri, iar adancimile lor ating cu siguranta cativa metri, reiese din datele obtinute de Chandrayaan-1, potrivit oamenii de stiinta de la NASA.

Doctorul Paul Spudis, de la Institutul Lunar si Planetar din Huston, estimeaza ca aceste cratere de impact contin cel putin 600 de milioane de kilotone de gheata.

NASA: Primele imagini surprinse de sonda spatiala WISE

Cercetatorii explica existenta ghetii prin faptul ca in aceste cratere nu patrunde niciodata lumina soarelui, iar temperatura poate ajunge pana la -248 de grade Celsius, mai mica chiar decat cea de pe planeta Pluto.

"Acum putem spune cu suficienta incredere ca prezenta umana pe Luna este posibila, folosind chiar resursele gasite acolo", spune doctorul Spudis.

Robot NASA care a explorat Marte abandonat in Troia (Video)

Eveniment Quarterly Report

Opinie: Ce caută Ciolacu la Washington?
Opinie: Ce caută Ciolacu la Washington?
Premierul pare să fi mers în SUA pentru palmares, fiindcă nici din program, nici din întâlnirile avute nu rezultă vreun acord semnat, o investiție antamată sau o promisiune făcută pentru...
Cine este „locotenentul” lui Cătălin Cherecheș. Suma uriașă câștigată la pariuri sportive de primarul interimar din Baia Mare
Cine este „locotenentul” lui Cătălin Cherecheș. Suma uriașă câștigată la pariuri sportive de primarul interimar din Baia Mare
Consiliul Local Baia Mare a votat, luni, alegerea viceprimarului Doru Dăncuş (PNŢCD) în funcţia de primar interimar al municipiului, până la organizarea noilor alegeri. La şedinţă au fost...
#gheata Luna, #NASA gheata Luna, #gheata cratere Luna, #apa luna , #experiment