NASA: Exista gheata pe Luna!

Marti, 02 Martie 2010, ora 16:26
3401 citiri
NASA: Exista gheata pe Luna!

Craterele de la polul nord al Lunii sunt pline de gheata, potrivit ultimelor date inregistrate de sondele spatiale trimise sa cerceteze satelitul natural la Pamantului.

Peste 40 de cratere de mici dimensiuni de pe suprafata Lunii sunt pline cu gheata, groasa de cativa metri, arata datele inregistrate de sonda spatiala Chandrayaan-1, lansata de India in cadrul experimentului Mini-Sar, condus de NASA, potrivit BBC.

Descoperirea a fost confirmata si de misiunea de explorare lunara LCROSS, care a completat datele inregistrate de sonda indiana cu inca un amanunt spectaculos: gheata selenara este formata din apa amestecata cu alte substante, printre care si hidrocarburi.

NASA: Ar putea exista viata pe satelitul lui Saturn

Diametrele craterelor pline cu gheata sunt cuprinse intre 2 si 15 kilometri, iar adancimile lor ating cu siguranta cativa metri, reiese din datele obtinute de Chandrayaan-1, potrivit oamenii de stiinta de la NASA.

Doctorul Paul Spudis, de la Institutul Lunar si Planetar din Huston, estimeaza ca aceste cratere de impact contin cel putin 600 de milioane de kilotone de gheata.

NASA: Primele imagini surprinse de sonda spatiala WISE

Cercetatorii explica existenta ghetii prin faptul ca in aceste cratere nu patrunde niciodata lumina soarelui, iar temperatura poate ajunge pana la -248 de grade Celsius, mai mica chiar decat cea de pe planeta Pluto.

"Acum putem spune cu suficienta incredere ca prezenta umana pe Luna este posibila, folosind chiar resursele gasite acolo", spune doctorul Spudis.

Robot NASA care a explorat Marte abandonat in Troia (Video)

Citeste si:
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat vineri, 12 august, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând că evaluarea miniştrilor s-a încheiat luna trecută, fără a fi...