O expeditie pleaca in cautarea "continentului de plastic" din Pacific

Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 16:40
8225 citiri
O expeditie pleaca in cautarea "continentului de plastic" din Pacific

La un an dupa o tentativa nereusita, o expeditie va pleca la sfarsitul lunii mai in cautarea celui "de-al saptelea continent", o imensa placa de deseuri de plastic care pluteste la suprafata Oceanului Pacific, mai mare decat India, dar despre care se stiu putine lucruri.

La originea expeditiei "al saptelea continent" se afla exploratorul francez Patrick Deixonne, 48 de ani, care a descoperit fenomenul in 2009, in timpul unei curse solitare cu barca, aminteste AFP.

Revenit acasa, fostul pompier din Guyana (teritoriu francez din America de Sud) s-a documentat si a aflat raspunsul: deseurile de plastic se aduna la punctul de intalnire a curentilor marini care se invart sub efectul rotatiei Pamantului, dand nastere unor imense vartejuri. Milioane de tone de deseuri de pe coaste si rauri se aduna in cele cinci mari vartejuri oceanice, forta centripeta aspirand incet resturile spre centru.

Potrivit Agentiei spatiale franceze (CNES), sub a carei egida se desfasoara expeditia, vartejul din Pacificul de Nord, dintre California si Hawai, este unul din cele mai mari de pe planeta, avand o suprafata de circa 3,4 milioane de km2. Placa de deseuri care pluteste acolo este "situata in schimb in locuri putin frecventate de vasele comerciale si turistice, asa incat problema ii intereseaza doar pe ecologisti si oameni de stiinta", spune Patrick Deixonne.

De la descoperirea ei de catre oceanograful american Charles Moore, in 1997, stratul de resturi de plastic a facut obiectul catorva studii care au analizat impactul poluarii asupra oceanelor si faunei oceanice.

Membru al Societatii exploratorilor francezi, Patrick Deixonne vrea sa mediatizeze aceasta "catastrofa ecologica" mergand la fata locului pentru a face observatii stiintifice si fotografii. Expeditia urmeaza sa plece pe 20 mai din Oceanside (sudul Californiei), indreptandu-se spre vartej si "facand masuratori pe parcurs pentru a afla concentratia si natura deseurilor". Deixonne spera sa ajunga in sase-sapte zile in zona cu cea mai mare concentratie de deseuri, la circa o mie de mile marine de coaste.

Cu ajutorul unui captator realizat de cercetatori de la Toulouse, impreuna cu CNES, se vor distinge in apa materialele plastice de plancton si alte particule vii, zonele poluate urmand sa fie cartografiate in premiera mondiala prin imagistica satelitara.

Ironia sortii a facut ca expeditia programata in mai 2012 sa esueze din cauza unor incidente in serie provocate mai ales de deseuri din plastic. Chiar inaintea plecarii din California, o punga de plastic a blocat pompa de apa a goeletei inchiriate de Deixonne. Apoi, un rest de plasa de pescuit din nailon a stricat carma in Golful Mexic.

"Sunt probleme tot mai frecvent intalnite in aceasta parte a lumii, care ii afecteaza de multe ori pe californienii care ies in larg", spune exploratorul.

Sensibil la poluarea cu materiale plastice, Yacht Club din Oceanside s-a asociat in acest an la expeditie, punand la dispozitia lui Deixonne un puternic vapor cu motor cu un echipaj de trei membri.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#continent plactic Ocean Pacific, #expeditie Pacific deseuri , #experiment