Oameni de stiinta care au fost propriii lor cobai (Galerie foto)

Luni, 24 Iunie 2013, ora 09:34
2534 citiri
Oameni de stiinta care au fost propriii lor cobai (Galerie foto)

Cazurile oamenilor de stiinta care si-au testat teoriile pe ei insisi sunt impresionante, pentru ca dovedesc pana unde poate ajunge dedicarea intr-o anumita profesie.

De la sectionarea unui nerv si pana la consumul de droguri, toate aceste actiuni ale oamenilor de stiinta experimentate pe ei insisi reprezinta incercari de a explica necunoscutul. How Stuff Works a realizat o selectie a unor astfel de experimente pe propria piele.

Sir Henry Head

Sir Henry Head, un neurolog britanic din secolul al XIX-lea, era foarte interesat de ideea potrivit careia persoanele care au suferit vatamari ale nervilor isi pot recapata senzatiile pierdute. Head a vrut sa refaca exact ceea ce se intampla pana la revenirea senzatiei. A ales sa experimenteze chiar pe el acest lucru.

In aprilie 1903, Head a suferit o operatie in casa unui prieten chirurg, prin care i-a fost sectionat un nerv de la bratul stang. Nervul radial se intinde de la coloana vertebrala pana la degete si controleaza miscarea si senzatiile de atingere si durere din brat si mana. A fost indepartata o parte a acestui nerv, iar cele doua capete ramase in urma sectionarii au fost legate cu fir de matase pentru a facilita refacerea.

La trei luni dupa aceasta operatie, Head si-a recastigat aproape in totalitatea capacitatea de a simti durerea la nivelul bratului. Cercetarile pe care a continuat sa le desfasoare in domeniu au avut o importanta semnificativa in intelegerea modului in care creierul prelucreaza diferitele senzatii tactile.

Friedrich Serturner

Friedrich Wilhelm Serturner, un chimist german, a fost cel care a reusit sa izoleze pentru prima oara ceea ce credea ca este alcaloidul care serveste drept ingredient activ in opium. Parcurgand un proces in 52 de pasi si folosind amoniac pentru a separa alcaloidul, Serturner a izolat cristale pe care le-a numit morfina, dupa numele zeului grec al visului, Morfeu. Alegerea numelui nu a fost intamplatoare, pentru ca Serturner experimentase substanta pe cainii maidanezi si observase ca acestia adormisera.

In ciuda faptului ca acesti caini au murit, Serturner, abia trecut de 20 de ani in acea perioada, a ales sa efectueze si teste clinice pe oameni, folosindu-se pe sine ca subiect si pe un prieten de 17 ani. Chimistul a ingerat o calitate de morfina echivalenta cu 30 de miligrame si a continuat sa ia substanta de inca doua ori, la interval de 30 si 15 minute. In mai putin de o ora, atat Serturner, cat si prietenul sau ingerasera 90 miligrame de morfina, de zece ori doza limita recomandata zilnic.

Cei doi au vomitat substanta folosind otet, dandu-si seama ca era vorba de o supradoza.

Santorio Santorio

Santorio Santorio, un nobil italian care a trait in perioada Renasterii, era interesat de o serie de probleme, printre care se numara si domeniul fiziologiei. Santorio vroia sa stie daca ceea ce ingeram ca mancare si bautura este egal cu ceea ce eliminam sub forma de fecale si urina. Santorio a decis ca va petrece urmatorii 30 de ani cantarindu-se pentru a vedea daca este asa.

A realizat un mecanism ingenios pentru a se cantari, atat pe sine, cat si mancarea si ceea ce expulza. S-a concentrat pe acest experiment timp de 30 de ani si a constatat ca ceea ce banuia era corect: ceea ce ingeram cantareste mai mult decat ceea ce expulzam, insa aceasta diferenta nu se regaseste in totalitate in kilogramele pe care le punem pe noi.

Aceasta idee l-a condus pe Santorio la teoria transpiratiei neobservabile, si anume faptul ca eliminam constant prin piele substante reziduale. Cercetarile lui Santorio au condus la cercetarea metabolismului.

Albert Hofmann

Unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta care au experimentat pe ei insisi propriile teorii a fost chimistul elvetian Albert Hofmann, care a sintetizat LSD-25, drog care a fost folosit mai ales in anii '60, dar si dupa aceasta perioada. Pana la Hoffman nu se stia ce putere are acest drog asupra mintii umane.

In 1943, Hofmann era chimist la Sandoz Pharmaceuticals si se ocupa de sintetizarea ingredientului activ din cornul secarei, o ciuperca ce creste pe cereale si are proprietati halucinogene. A izolat ingredientul activ, LSD-25, si, in timp ce se ocupa de prepararea acestuia, a inceput sa se se simta rau. Acest efect i-a stranit curiozitatea si, peste trei zile a ingerat 0,25 miligrame din aceasta substanta.

A inceput sa se simta ciudat si a parasit laboratorul, ducandu-se acasa cu bicicleta. Plimbarea cu bicicleta este comemorata in fiecare an, pe 19 aprilie, de catre cei care consuma LSD. Acasa, Hofmann a simtit efectele drogului pe care il consumase in aceea zi: "Am vazut o serie neintrerupta de imagini incredibile, forme extraordinare cu un joc de culori intens, viu", a spus chimistul elvetian.

LSD a fost folosit initial in psihoterapie, iar CIA l-a utilizat ca un drog pentru spalarea creierului. In 1967, consumul de LSD a fost interzis prin lege.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#experimente stiinta, #experimente oameni stiinta, #oameni stiinta propriii cobai, #testare teorii stiinta, #descoperire LSD , #experiment