Ziare.com

Oboseala cronica, determinata de traumatismele din copilarie

Marti, 06 Ianuarie 2009, ora 13:45

   

Oboseala cronica, determinata de traumatismele din copilarie
Adultii care au suferit traumatisme emotionale sau fizice in copilarie sunt mai predispusi sa sufere de sindromul oboselii cornice.

"Stresul din copilarie, combinat cu alti factori de risc, poate declansa mai tarziu sindromul oboselii cronice, din cauza efectelor pe care le produce asupra sistemului endocrin, a sistemului nervos si a celui imunitar", sustin autorii studiului publicat in revista americana Archives of General Psychiatry, conform AFP.

Acest sindrom afecteaza aproximativ 2,5% dintre adultii americani, iar cauzele aparitiei sale nu sunt elucidate in intregime.

"Totusi, nu toate persoanele care au trecut prin situatii stresante in copilarie ajung sa sufere de acest sindrom la maturitate", admite Christine Heim, de la Facultatea de Medicina Emory din Atlanta, membra a echipei de cercetatori care a realizat studiul.

La acest studiu au participat 113 persoane suferind de sindromul oboselii cronice si 124 de persoane sanatoase.

Participantii la studiu au fost selectati dintre persoane adulte care in copilarie au fost victime ale unor traumatisme fizice, emotionale sau ale neglijentei.

Conform acestui studiu, traumatismele fizice sau emotionale suferite in copilarie corespund unei cresteri de 600% a riscului de a suferi ca adult de sindromul oboselii cronice. Astfel, abuzurile sexuale si emotionale ale copiilor se pot regasi mai tarziu, la adultii care sufera de sindromul oboselii cronice.

De asemenea, persoanele care sufera de oboseala cronica sunt mai expuse depresiilor, anxietatii si stresului post-traumatic, conform aceluiasi studiu.

Citeste mai multe despre oboseala cronica Traumatisme
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4709 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor