Oglinzile lui Arhimede vor furniza energie pentru mii de locuinte

Luni, 24 Noiembrie 2008, ora 12:23
4313 citiri
Oglinzile lui Arhimede vor furniza energie pentru mii de locuinte
Foto: Guardian

1.000 de oglinzi si un turn imens vor capta energia solara si o vor transfera catre alimentarea a 11.000 de locuinte din apropierea orasului spaniol Sevilla.

De anul viitor, o centrala solara compusa din 1.000 de oglinzi si un turn imens va furniza energie pentru 11.000 de locuinte de langa Sevilla, informeaza cotidianul britanic The Guardian.

"Concentrated Solar Power" este una dintre cele mai simple si ieftine metode de a capta energia solara si are la baza sistemul inventat de catre Arhimede. Este cunoscut mitul grecului Arhimede, care ar fi folosit un sistem de oglinzi pentru a arde navele romanilor in timpul celui de-al doilea razboi punic.

Potrivit estimarilor, cele 1.000 de oglinzi de foarte mari dimensiuni vor produce 20 MW de energie electrica. Tehnologia presupune concentrarea razelor solare spre un turn de mari dimensiuni, unde apa va fi supraincalzita.

Proiectul din apropierea orasului spaniol Sevillei a costat doar 80 de milioane de euro, iar sistemul CSP este mult mai eficient decat panourile fotovoltaice, dar numai in zonele fara nori si cu un puternic rasarit de soare. Iar zonele semidesertice andaluze sunt locatia ideala.

"Radiatia solara care "loveste" Pamantul este de 10.000 de ori mai mare decat consumul mondial de energie. Energia solara are un potential de valorificare foarte ridicat", a spus unul dintre conducatorii companiei care au pus bazele proiectului din apropiere de Sevilla.

In orasul spaniol Santa Coloma de Gramenet, 450 de panouri solare au fost montate intr-un cimitir, chiar deasupra unora dintre mausolee.

Locatia a fost aleasa pentru ca era singura zona din oras cu dimensiunile si expunerea la soare necesare unui astfel de proiect.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#energie solara, #sevilla, #panouri solare, #desert , #experiment
Comentarii
G
Getorix
rank 1
"al doilea razboi punic"?