Omul secolului XXI poate mirosi pericolele

Sambata, 29 Martie 2008, ora 21:45
3054 citiri
Omul secolului XXI poate mirosi pericolele

Nasul uman a evoluat atat de mult incat acum este capabil sa miroasa pericolul, spun spcialistii, dupa ce au observat ca o persoana care nu poate deosebi, initial, doua arome similare, reusesc sa se distinga dupa ce una dintre ele a fost asociata cu expunerea la soc electric, informeaza New Kerala.

Potrivit unui studiu publicat in revista Science, ascutirea simturilor este un efect al experientelor de viata. Nasul, supus mai multr tipuri de mirosuri de-a lungul vietii, simte pericolele si ne protejeaza, explica echipa care a realizat cercetarea.

Oamenii cu o capacitate mai scazuta de a distinge semnalele importante de cele irelevante sint mai predispusi bolilor caracterizate de anxietate si insomnie, precum tulburarile obsesiv-compulsive.

"Este o chestiune legata de evolutie. Ne ajuta sa avem capacitatea sensibila de a detecta ceva important pentru supravietuire intr-un ocean de informatii ambientale. Ne avertizeaza ca este periculos si ca trebuie sa fim atenti", a declarat coordonatorul studiului, medicul Wen Li.

"Capacitatea de a face diferenta dintre indiciile biologice pline de sensuri, precum mirosul unui leu de 175 de kilograme, si stimulii similari irelevanti, precum mirosul unei pisici de 3 kilograme, mareste sensibilitatea reactiilor organismului si reduce comportamentele impulsive si anxioase", mai spune acesta.

Scanarea creierului participantilor la studiu a indicat ca activitatea in cortexul olfactiv s-a modificat semnificativ dupa ce acestia au invatat sa asocieze o aroma cu socurile electrice. Descoperirea ar putea ajuta la crearea unor tratamente impotriva tulburarilor caracterizate prin anxietate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Oamenii rușilor se pot infiltra în serviciile secrete și instituțiile românești? Sau sunt deja aici? Și cum a ajuns Ungaria prietenă la cataramă cu România? Raportul Consiliului Suprem...
Corpurile femeilor au devenit un ”câmp de luptă”. Avertisment privind ”politizarea reproducerii umane”
Corpurile femeilor au devenit un ”câmp de luptă”. Avertisment privind ”politizarea reproducerii umane”
ONU a avertizat miercuri, 17 aprilie, că 30 de ani de progrese în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive sunt în pericol, potrivit AFP. Corpurile femeilor şi fetelor au devenit un...
#om, #nas, #miros, #pericol , #experiment