Opera de arta intr-un bob de nisip

Autor: Ana Ilie
Joi, 16 Aprilie 2009, ora 12:01
4529 citiri
Opera de arta intr-un bob de nisip

Cand faci o plimbare pe plaja te gandesti ce se afla sub picioarele tale desculte? Bine, este nisip, dar ai idee cum arata cu adevarat nisipul? Ochiul uman percepe doar intinderea aurie de nisip, eventual presarata de scoici. Insa nisipul are mult mai multe de povestit.

Compus din ramasitele exploziilor vulcanice, munti erodati, organisme moarte si structuri construite de om si spalate de ape, nisipul releva istoria unui loc.

Examinat indeaproape, asa cum a procedat artistul Gary Greenberg, care este si om de stiinta, nisipul are culori, texturi si forme fascinate, noteaza Discover Magazine.

Imaginile cu nisipuri din intreaga lume au fost inregistrate de Greenberg, care a folosit un microscop Edge 3D.

Plaja Lumahai, Kauai, Hawaii

Olivina verde deschis este un mineral semnificativ in lava bazaltica din Hawaii si este bogata in fier. Densitatea ei ii permite sa se separe de alte boabe de nisip si sa se depoziteze in cantitati mari, cu ajutorul actiunii valurilor, pe aceasta plaja, recunoscuta pentru culoarea sa verzuie.

Plajele de olivina sunt atat de dense incat rezista timp de milenii actiunii de eroziune a valurilor.

Sahara de Nord, Maroc

Suprafata sablata, ciobita, a acestor graunte de nisip este tipica pentru desert, unde boabele de nisip se ciocnesc mereu una de alta.

Multe nisipuri desertice au o usoara culoare rosiatica, determinata de un strat subtire de fier care se precipita din atmosfera si acopera nisipul.

Insula Plum, Massachusetts

Mineralele metamorfice, care se formeaza la temperaturi si presiuni foarte inalte, sub pamant, pot deveni boabe de nisip grele si viu colorate, precum acestea.

Aici, grauntele roz si rosii sunt granate, insa granatul poate fi intalnit si sub alte culori - maro, negru, verde sau portocaliu.

Epidotul verde din mijloc poate fi si gri, maro sau aproape negru. In schimb, magnetita - cel mai raspandit material magnetic de pe pamant- este intotdeauna neagra si este frecvent intalnita langa granat.

Makena Point, Maui, Hawaii

Acest nisip, rosu din cauza oxidului de fier, a fost gasit la Makena Point, Maui. A fost erodat dintr-o piatra locala, produsa prin solidificarea magmei topite.

Maui, Hawaii

Nu toate nisipurile sunt compuse din bucati mici de piatra. Nisipul biogenic, care se formeaza din ramasitele vietii marine, este ingredientul major al multor plaje tropicale.

Boabele de nisip din imagine sunt de fapt fragmente dintr-un arici de mare. Bulele alburii reprezinta locul in care se aflau odinioara tepii ariciului de mare.

Insula Taketomi, Okinawa, Japonia

Sub forma de stea alba, punctata de mici perle, acesta este invelisul unui microorganism celular numit foraminifera. Se estimeaza ca in oceanele lumii traiesc patru mii de tipuri de foraminifere.

Insula Delos, Grecia

Obiectele facute de om pot deveni, la randul lor, nisip. Aceste boabe de nisip au fost gasite pe plaja din insula greceasca Delos, unul din cele mai importante situri arheologice din Grecia.

Delos nu avea marmura, asa ca o cantitate impresionanta a trebuit sa fie excavata si transportata pe insula pentru constructia de temple.

De-a lungul anilor, blocurile de marmura s-au erodat, iar plajele locale sunt acum presarate cu diferite tipuri de marmura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#boabe de nisip , #experiment