Parintii sociabili au copii mai inteligenti

Sambata, 15 Martie 2008, ora 20:00
1695 citiri
Parintii sociabili au copii mai inteligenti

Parintii care decid sa isi lase copii acasa, pentru un weekend petrecut cu prietenii, nu au de ce sa se simta vinovati fata de micutii lor, scrie The Times. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca indiferent de clasa sociala, nivelul de trai sau statutul social, copii ai caror parinti au o viata sociala activa, au

performante scolare mai bune decat colegii lor de aceeasi varsta.

Expertii stiau deja ca elevii cu abilitati sociale se descurca mai bine la scoala, comparativ cu copii crescuti ceva mai retrasi. Studiul publicat astazi in The Times a vrut sa stabilesca daca teoria este valabila si pentru copii ai caror parinti lipsesc de acasa, pentru a se implica in activitati sociale.

Academicienii au examinat viata sociala a 3.000 de parinti, si au stabilit daca fac sau nu parte din cluburi sportive, grupuri de voluntari sau religioase, asociatii de locatari sau alte tipuri de asociatii. Autorii studiului au vrut sa afle si daca parintii iau parte la reuniuni sociale, si cel mai important, cat de multi prieteni au.

In baza acestor date, au comparat rezultatele obtinute de copii de 5 ani, la testele de vorbire si numerotare.

Potrivit rezultatelor, copii cu parinti sociabili au obtinut rezultate cu 1 pana la 4% mai bune decat colegilor lor, ai caror parinti duc o viata mai solitara. Studiul, condus de profesorii Sarah Brown si Karl Taylor, de la Universitatea din Sheffield, va fi prezentat in conferinta anuala a Academiei Economice Regale, de saptamana viitoare.

Profesorul Karl Taylor sustine ca rezultatele sunt interesante, pentru ca nu s-a tinut cont, in cadrul studiului, de educatia parintilor, sau de clasa sociala, considerata pana acum cruciala in determinarea realizarilor educationale. In consecinta, actiitatea sociala a devenit mai importanta decat background-ul.

Cercetatorii au reusit sa stabileasca si ce tip de activitate sociala este cea mai benefica. Astfel, copii ai caror parinti fac parte din cluburi sportive, au performante mai bune la citit, matematica si vocabular. Cei ai caror parinti fac munca voluntara se descurca mai bine doar la matematica si citit. Copii ai caror parinti sunt implicati in comitete scolare fac fata mai bine la citit si vocabular.

Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
O tânără de 24 de ani a fost reţinută, după ce a sustras bani din locuinţa părinţilor şi i-a înlocuit cu bancnote falsificate. Fapta a fost depistată când părinţii au încercat să...
#copii, #parinti, #sociabili , #experiment