Prima clona a unui soarece mort de 16 ani

Marti, 04 Noiembrie 2008, ora 07:30
3321 citiri
Prima clona a unui soarece mort de 16 ani
Foto: Daily mail

Oamenii de stiinta japonezi au creat clona unui soarece mort si inghetat timp de 16 ani. Este primul caz reusit de criogenie. Atat prima clona, oaia Dolly, cat si cele care au urmat s-au realizat cu celule vii.

Cercetatorii japonezi au spus ca descoperirea lor poate fi folositoare cu precadere in domeniul antropologiei. Cu toate acestea, reusita lor a atras criticile altor colegi de breasla, informeaza Daily Mail.

Scepticii au spus ca reversul experimentului este incercarea oamenilor de a aduce la viata persoane dragi care au disparut. Scenariul cel mai macabru oferit de ei a fost acela al realizarii de baze de criogenie, unde oamenii isi pot conserva apropiatii disparuti pentru a-i putea clona dupa un timp.

Japonezii au spus ca afirmatiile celorlalti oameni de stiinta nu sunt fondate pentru ca o clona este complet diferita de original. Infatisarea este singura care se pastreaza, in timp ce toate celelalte functii sunt diferite.

Incercarile de a reliza clone din cobai inghetati au esuat pana in prezent pentru ca cercetatorii au afirmat ca ADN-ul celulelor moarte este distrus de cristalele de gheata.

Cu toate acestea, japonezii au folosit celule craniene care nu au fost deteriorate datorita scalpului.

Au existat si cercetatori care au considerat experimentul ca un progres al stiintei. Biologul Malcolm Alison a spus ca reusita este un punct de plecare pentru alte experimente.

"Este absolut fascinant. Specialistii japonezi au folosit metoda obisnuita de clonare, doar ca celulele nu au fost vii. Aceasta reprezinta o mare descoperire", a spus el.

Primul caz de clonare, dar cu celule vii, s-a realizat in 1996 de cercetatorii britanici. Oaia creata, numita Dolly, reprezinta copia fidela a unei oi Finn Dorsett. Experimentul s-a extins si ulterior s-au clonat vaci, porci, soareci si maimute. Prin clonare se pot obtine organisme cu calitati programate.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#criogenia, #soarece, #clona, #experiment , #experiment