Produsele modernitatii - chiar avem nevoie de ele?

Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 14:27
2841 citiri
Produsele modernitatii - chiar avem nevoie de ele?
Foto: joe-ks.com

Avem de-a face zilnic cu o multitudine de produse; multe sunt folositoare, dar de altele pur si simplu nu avem nevoie. Din nefericire, suntem dispusi sa scoatem bani din buzunar pentru orice ne face viata mai usoara, chiar daca aceste produse au adeseori "contraindicatii".

Listverse ofera spre dezbatere o lista de 10 astfel de produse ale modernitatii, menite sa ne usureze existenta, dar care de multe ori ne-o incarca inutil.

1. Vesela de unica folosinta

Utilizam din ce in ce mai des pahare si farfurii de unica folosita, din plastic, in loc de traditionala vesela din sticla, ceramica, portelan sau metal. Achizitonarea acestora nu numai ca nu se justifica financiar (doar pentru ca ne e lene sa stam cateva minute sa spalam vase), dar are si un impact teribil asupra mediului inconjurator.

2. Aparatele de barbierit

Companiile producatoare de astfel de obiecte i-au facut pe oameni atat de dependenti de aparatele de barbierit de unica folosinta incat multi dintre noi nici nu mai stiu cum sa se descurce fara acestea. Aceste aparate folosesc lame ieftine, care se tocesc repede si care nu pot fi refolosite.

Inainte ca ele sa devina atat de populare, barbatii foloseau lamele care puteau fi ascutite, sau briciul, iar pretul platit pentru aparatul propriu-zis era de obicei o investitie pe viata.

3. Produsele de slabit

Exista doua feluri de produse de slabit: in primul tip se incadreaza medicamente puternice care pot fi foarte periculoase, iar in al doilea cremele, tratamentele naturiste si bauturile. Exista chiar si lichide care se solidifica in stomac, dand senzatia de satietate.

Problema este faptul ca toate aceste produse perpetueaza mitul conform caruia trebuie sa tii o dieta pentru a slabi. De fapt, singura dieta care functioneaza este moderatia. Te costa mai putin si te face sa te simti mult mai bine.

4. Siropurile pentru tuse

Atunci cand racesti, nu poti face mai nimic in afara sa stai la caldura si sa mananci bine. In loc sa cumperi siropuri scumpe care nu ajuta aproape deloc, mai bine amesteci un albus cu miere si otet. Este ieftin si are aceeasi eficienta impotriva mucozitatilor. Ia si un paracetamol, stai in pat si lasa raceala sa isi urmeze cursul natural fara sa ramani cu buzunarele goale.

5. Cartile de "cum sa"

Cartile de "cum sa" nu ajuta. Cand a fost ultima oara cand ai vazut un om devenind miliardar dupa ce a citit o astfel de carte, sau macar unul care sa fi scapat de depresie?

Aceasta imensa piata ofera carti care sa te ajute cu aproape orice ai avea nevoie sa stii, dar pana la urma, persoana care castiga cel mai mult este autorul, al carui cont devine din ce in ce mai mare.

6. Somnifere pentru copii

Da, au aparut pana si somnifere pentru copii. De cele mai multe ori, un copil care are probleme cu somnul va fi "vindecat" prin cresterea numarului de activitati in timpul zilei. Si nu o sa ai parte de efecte adverse de la stingerea televizorului sau a calculatorului.

7. Cuptoarele cu microunde

Cuptoarele cu microunde au dus la disparitia unei alimentatii sanatoase in multe dintre gospodarii, ajutand dezvoltarea industriei "fast-food". In unele supermarkturi au inceput chiar sa dispara din rafturi ingredientele "crude", lasand loc pentru sutele de produse semipreparate.

De cele mai multe ori, nu este nimic din ceea ce faci la microunde care nu ar iesi mai bine la aragaz sau cuptor.

8. Aparatele pentru abdomen

Programele de teleshopping promoveaza o varietate de aparate care ar trebui sa iti aduca din confortul propriei sufragerii abdomenul la care ai visat mereu. In realitate, ele sunt folosite de cateva ori, iar apoi aduna praful de pe balcon sau din garaj.

Aceste aparate nu fac nimic din ceea ce corpul uman nu poate face singur, iar daca intr-adevar doresti sa iti tonifici corpul mai bine te-ai apuca de abdomene sau ti-ai face un abonament la sala. Va costa probabil la fel de mult si nu te vei trezi cu casa aglomerata de produse pe care nu le folosesti.

9. Cerealele cu zahar

A fost nevoie de un adevarat geniu pentru a veni cu ideea de a lua ceva sanatos si de a-l acoperi cu zahar pentru ca acesta sa placa copiilor. Din nefericire, acest concept a devenit atat de popular incat cei mici refuza sa manance orice tip de cereale care nu sunt dulci.

Peste tot in lume guvernele se plang de cresterea cazurilor de obezitate in randul copiilor si se chinuie sa gaseasca solutii in aceasta privinta, dar nimeni nu pare sa fie ingrijorat de faptul ca acesti copii isi incep ziua cu un bol mare de zahar.

10. Apa imbuteliata

Apa imbuteliata este inca un exemplu oferit de Listverse pentru irosirea resurselor si a banilor. In multe locuri din lume, apa imbuteliata este un concept ridicol din moment ce exista acces rapid la o sursa de apa potabila - robinetul!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#produse inutile, #pastile slabit, #vesela unica folosinta, #apa imbuteliata, #aparate barbierit , #experiment