Ruperea ghetarilor, responsabila de cresterea nivelului marii

Vineri, 28 Noiembrie 2008, ora 14:02
2159 citiri
Ruperea ghetarilor, responsabila de cresterea nivelului marii

Cercetatorii americani au gasit o metoda cu ajutorul careia pot sa aproximeze rata cu care bucatile de gheata se rup din ghetari, devenind astfel iceberguri.

Analizarea acestui fenomen reprezinta o etapa importanta in intelegerea procesului prin care schimbarea climei duce la cresterea nivelului marii, scrie BBC.

Simularile pe calculator ale modului in care bucatile de gheata ar fi afectate in caz de temperaturi mai ridicate nu descriu si procesul sfaramarii ghetii in iceberguri pentru ca pana acum nu s-a inteles foarte bine acest procedeu.

Gheata plutitoare, care este destul de subtire in comparatie cu ghetarii in sine, ca cea din Antarctica si Groenlanda, se rupe din cauza greutatii proprii dupa ce plutesc numai cativa kilometri.

Bucatile de gheata plutitoare mai groase din Antarctica plutesc cam 800 de km in apele oceanului inainte sa se sparga in bucati si sa dea nastere icebergurilor.

O echipa condusa de Richard Alley de la Universitatea de Stat din Pennsylvania a analizat factori ca subtiimea, rata de rupere si presiunea pentru 20 ghetari diferiti. "Exista o mare varietate a motivelor pentru care gheata se poate rupe. Oricine a scapat o ceasca de cafea stie asta. Cateodata ceasca se sparge, alteori doar se rostogoleste," a declarat cercetatorul.

Rezultatele obtiunte arata ca rata de rupere a ghetarilor este determinata in primul rand de rata cu care gheata se desprinde de continent. Bucatile de gheata mai mici se sparg mai greu decat cele mai mari.

Acest proces prin care ghetarii din Antarctica si Groenlanda se sparg poate fi principalul factor care va duce la cresterea nivelului marii in viitor. Daca toata gheata din aceste regiuni s-ar topi nivelul marii ar creste cu mai mult de 60 de metri.

Insitutia Intergovernmental Panel on Climate Change a preconizat in 2007 ca nivelul marii va creste in acest secol cu pana la 60 de centimetri, dar la momentul estimarii nu s-a luat in calcul si evolutia ghetarilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Angajatorii europeni reclamă o nouă criză pe piața forței de muncă. Rezultatele a două sondaje arată că peste jumătate din firmele mici și mijlocii din România susțin că nu pot găsi...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#ghetar, #rupere, #cercetare, #nivelul, #marii , #experiment