Solutia nemuririi in tehnologii moderne si filme SF

Joi, 24 Mai 2012, ora 16:43
4934 citiri
Solutia nemuririi in tehnologii moderne si filme SF

Desi nemurirea pare o tinta fara obiect, tehnologiile moderne si-au propus in ultimul timp solutii noi de abordare a subiectului, mai realiste decat faimoasele filme SF, care chiar daca n-au nicio baza, de multe ori sunt fascinante.

Asemenea tehnologii nu frizeaza absurdul. Dimpotriva, se bazeaza pe unele date stiintifice si pe cercetari recente din fizica si biologie, la care au ajuns abandonand procedeele conventionale - excelente la timpul lor, dar care astazi tind sa limiteze orizontul gandirii si al cunoasterii.

Nanotehnologia poate reface propriile noastre celule

Ideea n-au inventat-o laboratoarele. A pornit de la scriitorul futurist Ray Kurzweil, care a gandit ca pot fi utilizati nanoroboti microscopici, plasati sa circule in fluxul nostru sanguin, ca sa "repare" celulele deteriorate intalnite in cale, arata Kabanik.

De fapt, celulele noastre vechi sunt inlocuite in permanenta cu altele noi, care reiau ciclul pana imbatranesc si ele. Cand procesul nu mai poate continua, telomerii (terminalele regiunii cromozomului) se scurteaza, iar organismul imbatraneste si moare.

Daca, prin repetarea sistematica a "reparatiilor", telomerii se aplatizeaza, ei isi mentin lungimea constanta, ceea ce inseamna ca, odata cu aceasta, inceteaza procesul de imbatranire.

Cercetatorii cunosc fenomenul si au izolat in laborator telomeri aplatizati, dar numai pentru cazuri izolate. Aceasta faza nu a fost inca depasita decat de visatori.

Miracolul celulelor stem

Organismul nostru traieste datorita proprietatii divizarii celulelor. Dar, in timp ce obisnuitele celule inceteaza la un moment dat divizarea, provocand imbatranirea si, in cele din urma, decesul, celulele stem au proprietatea de a se diviza la nesfarsit.

Cercetatorii de la Institutul Pasteur din Paris au reusit sa demonstreze ca celulele stem pastreaza un anumit mesaj din ADN-ul original. Cand o celula stem se divide, noua celula retine nemodificate proprietatile celei initiale, pastrand astfel ADN-ul acesteia.

Sarcina laboratoarelor este acum de a opri imbatranirea celulelor normale, determinandu-le sa preia unele dintre calitatile celulelor stem si anume pe cele legate de structura ADN. Reusita acestei incercari ar insemna stoparea imbatranirii.

Nemurirea cibernetica

Ideea nemuririi cibernetice este de a induce constiinta noastra intr-un spatiu virtual. Unele concepte filosofice moderne au in vedere chiar faptul ca insasi lumea noastra, in care traim, este un spatiu virtual, iar daca ajungem sa constientizam acest lucru trecerea ulterioara dintr-un spatiu virtual in altul, tot virtual, n-ar fi de neconceput.

Daca acest spatiu virtual va fi vremelnic, asa cum este al nostru, sau nemuritor, aceasta va depinde desigur de softurile pe care le vom face, pentru a patrunde in respectivele spatii.

Desigur, toate acestea presupun ca perceptiile noastre, sentimentele, emotiile si insasi existenta noastra sunt rezultatele unor impulsuri electrice, de a caror stapanire se vor ocupa cei capabili sa ajunga pana acolo, cand ne vor arunca existenta intr-o lume virtuala.

Enzima nemuririi

Iata un aspect mai putin abstract al problemei, pentru a carui descoperire s-a atribuit premiul Nobel pe anul 2009. La incepuul mileniului, o echipa de cercetatori, condusa de prof. Elizabeth Blackburn, a descoperit o enzima capabila sa controleze si chiar sa inverseze procesul de imbatranire a celulelor umane.

Am fi putut considera ca astfel problema este definitiv rezolvata, daca nu s-ar fi observat ca enzima descoperita are capacitatea de a provoca si de a intretine cancerul. Ca urmare, descoperirea este interesanta, dar, pentru moment, inaplicabila.

Conservarea ADN-ului

Conceptul conservarii ADN se afla undeva la granita intre realitate si SF. De fapt, exista o doza reala, pe care autorii SF o extrapoleaza si se straduiesc s-o transforme in viziune. Astazi, nimeni nu se angajeaza sa pastreze ADN-ul cuiva, desi cercetatorii reusesc sa studieze ADN-uri apartinand fiintelor preistorice si nu evita sa experimenteze fenomenul clonarii.

Dar de la clonare si pana la pastrarea unui ADN la comanda, in vederea refacerii fiintei peste cateva veacuri, este cale lunga.

Si, chiar daca ai facut contract cu o firma de profil, iar firma nu-si indeplineste obigatia asumata, tot n-ai ce-i face. Nu exista norme metodologice ca s-o dai in judecata, in mormant fiind.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#prevenire imbatranire, #secrete nemurire, #experimente nemurire, #viata vesnica experimente, #intinerire celule experimente , #experiment