Stii ca jumatate din vietuitoarele planetei nu traiesc printre noi?

Duminica, 14 Martie 2010, ora 12:16
7251 citiri
Stii ca jumatate din vietuitoarele planetei nu traiesc printre noi?
foto: physorg.com

Biologii sustin ca jumatate dintre vietuitoarele Pamantului traiesc ascunse sub scoarta terestra sau pe fundul oceanelor, unde lumina soarelui nu ajunge niciodata.

In timp ce astronomii scruteaza neincetat cerurile, in cautarea vietii extrarerestre, biologii sustin ca subsolul planetei noastre musteste de viata, iar o multime de vietuitoare asteapta in intuneric sa fie descoperite, potrivit McClatchydc.com.

"Zonele locuibile ale Pamantului ajung pana la adancimi de sute de mii de metri (sub scoarta terestra). Organismele ce traiesc in acest mediu ar putea fi la fel de multe ca si cele de la suprafata planetei, iar ele ne pot oferi solutii pentru rezolvarea marilor probleme legate de mediul inconjurator, agricultura si alte probleme industriale", crede Katrina Edwards, microbiolog al Universitatii California de Sud, din Statele Unite.

Mii de noi vietuitoare descoperite in abisul oceanelor

De exemplu, geologii se gandesc sa scape de dioxidul de carbon in exces ingropandu-l la mare adancime, sub scoarta planetei sau pe fundul oceanelor.

Inainte de a recurge la aceasta solutie, trebuie sa studieze insa cu mare atentie biosfera subterana a Pamantului, pentru a lua decizii corecte.

Unii cercetatori sustin ca, pentru a gasi semne ale vietii extraterestre in spatiul cosmic, ar trebui sa analizam in profunzime viata intraterestra, de sub scoarta Pamantului.

"Majoritatea eforturilor depuse pentru a descoperi si intelege biosfera adancurilor sunt relevante pentru gasirea formelor de viata din intregul Univers. In mod fundamental, este vorba despre detectarea vietii. Spatiul nostru interior este un teren natural de testare a spatiului cosmic", afirma Edwards.

In cautarea intraterestrilor

Pentru a studia acest mediu de viata aproape necunoscut, geologii marini americani vor lansa trei nave echipate cu freze pentru sapaturi de mare adancime, cu ajutorul carora vor gauri fundul marii si vor instala o retea de sonde de cercetare.

Mai mult, geologii vor injecta in subsolul oceanic fluide colorate, pentru a urmari apoi circulatia apei si microbilor de sub scoarta terestra.

Aceste observatoare stiintifice miniaturale vor transmite la suprafata, prin cablu, datele inregistrate in subsolul platoului oceanic. Informatiile vor ajunge apoi direct in laboratoarele de pe tarm, prin satelit.

Primii pasi facuti de vietuitoarele marii pe uscat

Cele trei nave de cercetare vor porni la drum in luna iulie a acestui an, iar sondele de mare adancime vor fi instalate in oceanele Pacific si Atlantic, pe parcursul a catorva luni.

Oamenii de stiinta sustin ca expeditia reprezinta echivalentul unei misiuni spatiale pe Luna sau Marte, iar costurile sunt similare, insa, odata instalate, sondele vor transmite o cantitate impresionanta de informatii despre cea mai putin cunoscuta zona a Pamantului.

"Conditiile de viata de sub platforma oceanica sunt similare celor existente la nasterea Pamantului. Conditii asemanatoare ar putea exista sau au existat pe Marte si pe lunile planetei Jupiter", crede Andrew Fisher, conducatorul expeditiei de cercetare.

Fisher sustine ca va putea fi demonstrata astfel, pe Pamant, existenta vietii pe alte planete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#viata subsol planeta, #explorare mare adancime, #vietuitoare sub pamant , #experiment