Templele magnifice ale Estului (Galerie Foto)

Duminica, 11 Ianuarie 2009, ora 15:07
5517 citiri
Templele magnifice ale Estului (Galerie Foto)

Mai mult de un sfert din populatia Globului se inchina in fata religiilor estice, care includ budismul, hinduismul si taoismul. Acesti oameni se inchina in temple, care au o diversitate arhitecturala comparabila chiar cu diferentele dintre religii.

De la ruinele antice din Ankor Wat la modernul Wat Rong Khum, exista sute, daca nu mii de temple extraordinare in toata lumea, arata Neatorama.

Manastirea Cuibul Tigrului

Taktshang este cea mai cunoscuta manastire din Bhutan. Este asezat pe o stanca aflata la 3120 de metri altitudine sau 700 metri deasupra Vaii Paro.

Taktshang inseamna "Cuib de tigri", nume care urmeaza legenda conform careia Padmasambhava (Guru Rinpoche) a ajuns acolo zburand pe spatele unui tigru. Manastirea include 7 temple care pot fi vizitate. Pana acolo poti ajunge pe jos sau pe spatele unui catar.

Wat Rong Khun

Templul Wat Rong Khun din Chinang Mai, Tailanda, este deosebit fata de orice alt templu budist din lume.

Structura complet alba si extraordinar ornata este de fapt, inca in constructie. Artistul Charlermchai se asteapta sa mai dureze inca 90 de ani pana ca aceasta sa fie gata,, facand acest templu un echivalent al Sagrada Familia din Barcelona.

Ansamblul de la Prambanan

La o suta de ani dupa ce olandezii au descoperit ansamblul de la Prambanan, in Indonezia, britanicii au dat la o parte cenusa de pe el si au vazut ca nu este doar o gramada de pietre, asa cum credeau.

Astazi, imprejmuita de un zid de piatra inalt de un metru, a fost restaurat numai nucleul acestui ansamblu. Este compus din trei temple principale, trei, secundare, plus inca opt, dintre care patru dintre ele formeaza niste porti la mijlocul fiecarei laturi de zid, iar celelalte patru sunt amplasate la colturi.

Desi nu este cel mai mare templu din Indonezia (onoarea revenindu-i templului Borobudur), Prambanan recupereaza prin gratie si frumusetete ceea ce ii lipseste in dimensiune.

Pagoda Shwedagon

Pe varful unui deal din partea de nord a orasului Rangoon, capitala Birmaniei, se afla pagoda Shwedagon.

Acoperind o suprafata de 6,07 ha, pagoda este un complex de structuri stralucitoare si creaturi stranii sau familiare: grifoni, sfincsi, dragoni, lei, elefanti stralucesc in rosu si auriu, iar palmierii zvelti sunt singurele elemente naturale care odihnesc privirea in aceasta ambianta incarcata.

Shwedagon este unul din locurile sacre pentru religia budista. Pastrate cu sfintenie in inima masivei stupe de aur se afla, conform traditiei, relicve ale celor patru Buddha care s-au intruchipat pana acum pe pamant.

Templul Cerului

In partea de sud a centrului istoric din Beijing, se afla parcul si Templul Cerului - Tientan -, oaze de pace in inima vacarmului.

Templul principal - Sala Rugaciunilor pentru Recolte Imbelsugate - este cunoscut in lumea larga inca din anii '80, cand numeroase produse chinezesti il aveau pe ambalaj: un con rosu cu trei randuri de acoperisuri (conul simbolizeaza Cerul), catarat pe o terasa patrata din marmura (simbol al Pamantului).

Alte doua piese desavarsesc ansamblul in care Fiul Cerului se ruga pentru recolte si pentru iertarea pacatelor supusilor lui: Altarul Rotund, un disc de marmura in care toate elementele constitutive reprezinta multipli de 9 (cifra perfectiunii divine), si Bolta Cereasca, un mic templu in care se celebra Solstitiul de Iarna.

Acest ultim edificiu este inconjurat de o constructie circulara - Zidul Ecoului -, care se spunea ca poate transmite zeilor rugaciunile muritorilor.

Templul Chion-in

Templul Chion-in a fost construit in anul 1234 in Kyoto, in onoarea fondatorulului budismului Jodo (Pamantul Neprihanit), un preot pe nume Honen Shonin, care a postit pana a murit chiar in acest loc.

Se afla in nordul parcului Maruyama, care este de asemenea una din cele mai mari atractii turistice ale orasului.

Templul Borobudur

Templul Borobudur, situat la 42 de km nord-vest (7 grade 36'29"S, 110 grade 12'14"E),de provincia Javaneza, Yogyakarta, Indonezia, este cel mai mare templu budist din lume. Este construit in forma de piramida cu baza patrata de 118 m lungime.

Borobudur a fost considerat un "kumagara" (structura acoperita ) si acceptat a fi salasul lui Buddha Sakyamuni pe cand se afla in pantecele mamei sale. Ctitorii templului au vrut ca invataturile lui Buddha sa fie reprezentate vizual.

In acelasi timp s-a dorit sugerarea prezentei puterii lui Sakyamuni prin intermediul structurii cladirii. Intentia ctitorilor templului Borobudur a fost exprimarea esentei cosmice si atotputernice a lui Buddha.

Numele de Borobudur provine din cuvintele in sanscrita "Vihara Buddha Uhr" si care inseamna Manastirea budista pe deal (inaltime).

Templul de aur

Gurdwara-Akal Thakat Sahib, cunoscut si sub numele de Templul de Aur. Construit in locul numit Amritsar din Punjab, India, acest templu reprezinta nucleul religiei sikhism.

Avand la baza credinta intr-un Dumnezeu si 10 GURU, Biblia Sikh, aceasta religie a fost fondata de GURU Nanak, la inceputul secolului 16 si a fost preluata de alti 9 GURU care au perfectionat perceptele ei, intr-o forma stricta si fundamnetalista care se regaseste si astazi in practica calugarilor Sikh din Templul de Aur.

Templul este construit in cea mai mare parte din marmura alba, intr-o cladire frumoasa, inalta, cu mai multe incaperi, intre care se distinge sala principala, o camera cu coloane inalte, si un altar situat central, bogat ornamentat cu pietre pretioase si bijuterii din aur masiv, in mijlocul carora se gaseste Biblia Sikh.

Orice persoana, indiferent de religie, casta, nationalitate sau sex, are acces in templu, bineinteles fara incaltari si avand capul acoperit.

Templul vishnu Srirangam

Templul Sri Ranganathaswamy (Srirangam), situat la 6 km Nord de orasul Triky este unul dintre cele mai complexe temple din India, alaturi de o succesiune de altare dedicate lui Shiva.

Inconjurat de o plantatie de palmieri, templul este construit pe o insula Kaveri si acopera o suprafata de 2.5 km 2. Inconjurat de 6 pereti rectangulari externi acest templu construit in sec 13, are 21 gopurams, cea mai inalta dintre ele masurand 73 m, si este legat de oras printr-un pod.

Trebuie sa recunoastem ca aceasta lista este incompleta. Exista multe alte temple magnifice, manastiri si locuri sacre ale religiilor estice, raspandite prin toata Asia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#temple orient, #locuri sacre rugaciune, #Templul Cerului, #Manastirea Cuibul Tigrului , #experiment