Un nou tip de scanner poate detecta intentiile criminale

Miercuri, 24 Septembrie 2008, ora 18:36
1916 citiri
Un nou tip de scanner poate detecta intentiile criminale

Homeland Security a anuntat inceperea testelor la un nou tip de scanner, care poate detecta intentiile malitioase prin analiza semnalelor non-verbale transmise de corp.

Majoritatea scannerelor din aeroporturi cauta obiecte din metal sau substante explozive care pot pune in pericol viata pasagerilor. Insa un nou sistem, numit MALINTENT, poate sa faca diferenta intre o persoana care intentioneaza sa faca rau altora.

Scannerul detecteaza intentiile malitioase prin analiza temperaturii corpului, a ratei pulsului si a felului in care se produce respiratia: astfel, criminalii si teroristii pot fi identificati mai usor. Scannerul functioneaza fara contact direct cu persoana analizata, deci procedeul este diferit de un test cu poligraful.

Dupa analiza preliminara, sistemul transmite operatorului date despre persoanele care sunt suspectate de intentii rele, iar acestea sunt chestionate. Scannerul efectueaza apoi o analiza micro-faciala, pentru a detecta schimbari in miscarile muschilor care se produc in momentul in care o persoana doreste sa faca rau altcuiva.

Specialistii de la Homeland Security spun ca sistemul identifica sapte categorii de miscari ale muschilor fetei, fiecare asociate cu alte tipuri de emotii, informeaza FoxNews.

Sistemul poate astfel sa faca diferenta intre o persoana grabita sau care este supusa la stres indelungat si una care intentioneaza sa plaseze o bomba in avion sau sa ucida, chiar daca diferentele par a fi foarte mici.

Bob Burns, liderul proiectului, sustine ca rezultatele testelor preliminare sunt foarte bune, dar ele nu au fost date publicitatii. Acest tip de scanare insa pune probleme legate de confidentialitate, avand in vedere ca sunt colectate, in timpul scanarii, date despre functionarea organismului unei persoane. Burns asigura ca datele nu sunt stocate dupa scanare.

"Informatiile colectate in timpul scanarii nu sunt pastrate, ele sunt sterse in mod automat imediat ce au fost utilizate", spune Burns.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#scanner, #detecteaza, #intentii, #criminale , #experiment