10 fenomene naturale impresionante (Galerie foto)

Joi, 16 Mai 2013, ora 12:41
37471 citiri
10 fenomene naturale impresionante (Galerie foto)
Foto: Listverse.com

Natura nu conteneste sa ne suprinda, asa ca, pe langa rasariturile si apusurile uimitoare, exista multe alte fenomene naturale incredibile, care trec deseori neobservate.

Listverse prezinta 10 dintre aceste fenomene naturale cu adevarat impresionante, despre care nu se stiau prea multe.

Fulgerul vulcanic

Vulcanii si fulgerul sunt unele dintre cele mai impresionante fenomene naturale, existand chiar si varianta combinata, de "fulger vulcanic". Dupa cum ii spune si numele, fenomenul este de fapt o furtuna cu fulgere, ce apare in mijlocul unei eruptii vulcanice.

Se pare ca, in momentul in care un vulcan erupe, proiecteaza in atmosfera resturile incarcate pozitiv. Acestea actioneaza asupra sarcinilor negative, ceea ce duce la un fulger in mijlocul eruptiei si, evident, la o imagine apoteotica.

Brinicle

Formatiuni de gheata bizare, aceste brinicle sau "stalactite de gheata" reprezinta sloiuri de gheata submarine. Cand apa marii ingheata, se formeaza o mixtura de apa sarata mai densa care tinde sa se scufunde incet. Din cauza temperaturile extreme, insa, apa de sub aceasta mixtura ingheata, rezultand sloiuri de gheata gigant.

Penitentes

Piscurile de gheata din Chile si Argentina se gasesc pe campiile inalte, de peste 4.000 de metri deasupra nivelului marii. Acesti tepi pot ajunge pana la 4-5 metri, dand uneori impresia unor paduri de gheata. Structurile uimitoare se formeaza in aerul uscat si rece, atunci cand apa din zapada se transforma direct in vapori, fara a se topi mai intai.

Furtuni supercelulare

Cele mai periculoase si cele mai inspaimantatoare tipuri de furtuni sunt cele supercelulare. Aceste furtuni au tendinta de a se roti si de a crea tornade sau alte fenomene extreme cum ar fi grindina, rafale si fulgere puternice. Din fericire, apar foarte rar, pana acum inregistrandu-se cazuri doar in America Centrala, in timpul lunilor de primavara.

Curcubeie de foc

Arcul circumorizontal sau curcubeul de foc, cum mai este numit, reprezinta un fenomen impresionant care nu are legatura nici cu focul, nici cu aparitia curcubeului. Dungile de foc, in culori impresionante, apar in SUA, in timpul verii. Fenomenul apare in momentul in care soarele este la cel putin 58 de grade deasupra orizontului, iar lumina trece prin nori "cirrus", nori de inalta inaltime.

Caini de soare

Un fenomen ce se formeaza ca rezultat al luminii de refractie, cainii de soare par a incercui soarele. Cand sunt foarte luminoase, aceste forme par a reprezenta 3 sori pe cer. "Cainii de soare" apar in numeroase zone din lume, in special atunci cand soarele se afla la o inaltime mica.

Tornadele deasupra apei

Tornadele care se formeaza deasupra apei sunt cu adevarat spectaculoase si nu reprezinta o amenintare majora, decat daca esti in larg. Ele pot atinge viteze de pana la 305 km pe ora, cel mai des intalnite astfel de tornade fiind inregistrate in Florida Keys (aproximativ 400-500 pe an). De-a lungul timpului, s-a speculat ca multe dintre navele disparute (cum ar fi cele din Triunghiul Bermudelor) ar fi fost inghitite de astfel de tornade.

Gogosile de zapada

Sub anumite temperaturi si conditii meteo, o masa de zapada poate cadea sau poate fi suflata de vant. Bulgarele rezultat se roteste pe zapada, iar la un moment dat mijlocul se desprinde, ramanand acea forma de gogoasa de zapada.

Coloane de bazalt

Intalnite in numeroase locuri din lume, aceste coloane de bazalt par a fi trepte atent asezate, insa modalitatea lor de formare este cu adevarat uimitoare. Astfel, formatiunile unice sunt rezultatul fluxurilor de lava ce s-au crapat perpendicular directiei fluxului initial, pe masura ce s-au racit.

Flori de gheata

Fenomenul reprezinta de fapt formarea unor particule de gheata in jurul anumitor plante si tipuri de lemn. Cand temperatura din afara plantei este sub 0 grade Celsius, iar temperatura din interiorul acesteia este peste 0 grade Celsius, apa este scoasa la suprafata printr-un proces similar transpiratiei. Asta duce la formarea unui lant fragil de gheata, pe care noi il percepem asemanator unei flori de gheata.

#fenomene naturale impresionante, #fenomene naturale spectaculoase, #fenomene naturale ciudate, #fenomene bizare , #fenomen