Azi e echinoctiul de toamna - de ce e ziua egala cu noaptea

Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 07:34
10057 citiri
Azi e echinoctiul de toamna - de ce e ziua egala cu noaptea
Foto: astro-urseanu.ro

Trecerea in anotimpul toamna din punct de vedere astronomic este marcata de echinoctiul de toamna, moment in care ziua este egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant. Exista doua astfel de fenomene: echinoctiul de primavara si echinoctiul de toamna.

Echinoctiul de toamna, in 2017, are loc la 22 septembrie - 23:01, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Reprezinta momentul in care Soarele, in miscarea sa aparenta anuala, trece prin "punctul autumnal" de intersectie a eclipticii (proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului) cu ecuatorul ceresc, traversand din emisfera nordica in cea sudica.

Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare. In zona Polului Nord, incepe lunga noapte polara, iar in cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului timp de 6 luni, pana la echinoctiul de primavara.

Momentul echinoctiului de toamna este cel in care care longitudinea aparenta a Soarelui este de 180 grade. Aflandu-se deci in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor.

La latitudinile tarii noastre, in aceste zile, Soarele va culmina la amiaza la o inaltime medie de 45 grade, ceea ce reprezinta jumatatea distantei unghiulare dintre zenit si orizont.

Dupa echinoctiul de toamna, orele de lumina vor incepe sa scada, pana la solstitiul de iarna, din 21 decembrie.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data datorita faptului ca anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.

De cand a fost alcatuit calendarul gregorian (1582), echinoctiul de toamna s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des insa pe 22 sau 23 septembrie.

Cele doua puncte de pe ecliptica in care se afla Soarele in momentul echinoctiului se numesc puncte echinoctiale, fiind denumite "punctul vernal" si, respectiv, "punctul autumnal". Cuvantul "echinoctiu" deriva din cuvantul francez "equinoxe", care, la randul lui provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" si "nox", "noctis" - "noapte".

Citeste si Cum influenteaza echinoctiul de toamna personalitatea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Echinoctiu toamna 2016 , #fenomen
Comentarii
Poza Saegetus
Saegetus
rank 3
si pt de-postacii de toamna ... nu bag mana in foc ca inca 0.39, dar