"Bombardament electric" asupra Arcticii. Care vor fi consecintele pentru intrega planeta

Joi, 08 Aprilie 2021, ora 04:00
7948 citiri
"Bombardament electric" asupra Arcticii. Care vor fi consecintele pentru intrega planeta
Fulgere in Arctica FOTO: Arctic Sea Ice

Un nou studiu al cercetatorilor din Statele Unite dezvaluie un fenomen neobisnuit observat in Arctica si care ingrijoreaza oamenii de stiinta, deoarece el va conduce la producerea multor catastrofe in toate regiunile din lume.

Concluzia expertilor care au realizat analiza este relevanta: in Arctica, numarul fulgerelor ce se vor produce pana in anul 2100 va fi dublu, iar acest aspect este unul extrem de negativ pentru intreaga planeta, potrivit Wired.

Oamenii de stiinta au constatat ca Arctica se incalzeste de doua ori mai repede decat restul Pamantului, ceea ce declanseaza schimbari climatice ireversibile, afectand toate continentele.

Gheata, spre exemplu, reflecta mai mult soarele decat solul, asa ca atunci cand se topeste, regiunea din zona polara de nord va absoarbe mai multa energie solara. Iar dezghetarea permafrostului va elibera gaze cu efect de sera, conducand la incalzirea globala a vremii.

Polul Nord a devenit o regiune ciudata din punct de vedere al fenomenelor. Astfel, s-a constatat ca fulgerul, care este un fenomen mai intalnit la tropice, loveste acum in apropierea Polului Nord.

Potrivit studiiilor efectuate, acest "bombardament electric" asupra Arcticii va conduce doar la schimbari climatice dramatice. Pana la sfarsitul acestui secol, numarul fulgerelor se va dubla si va declansa o reactie in lant la nivel mondial.

Clima se va incalzi pe glob, vor fi mai multe incendii de vegetatie si vor fi multe fenomene neobisnuite, printre care si furtuni de mare intensitate.

"Odata cu incalzirea solului in Arctica, vom avea mai multa energie care va impinge aerul spre altitudini inalte. Atmosfera devine mai calda si ea va contine mai multi vapori de apa", a declarat Yang Change, expert climatolog la Universitatea Irvine din California, principalul autor al studiului din Arctica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
ISU Buzău: Apele au scăzut cu 20%. Câți litri sunt folosiți la un incendiu forestier
ISU Buzău: Apele au scăzut cu 20%. Câți litri sunt folosiți la un incendiu forestier
Episoadele de secetă înregistrate în ultimii ani, pe fondul schimbărilor climatice, au afectat ramuri importante ale agriculturii şi, mai nou, pun presiune pe capacitatea de stingere a...
#fenomen, #Polul Nord, #descoperire, #schimbari climatice , #fenomen