Fenomene nemaivăzute: Cât de repede cade un obiect pe planetele Sistemului nostru Solar, Lună și Soare VIDEO

Joi, 22 Iulie 2021, ora 03:00

   

Fenomene nemaivăzute: Cât de repede cade un obiect pe planetele Sistemului nostru Solar, Lună și Soare VIDEO
Puțină lume știe cum s-ar comporta un obiect dacă ar fi lăsat liber să cadă pe suprafața unei planete, de la înalțime. Pentru asta, James O’Donoghue, un om de știință care studiază planetele, a creat un videoclip foarte atractiv, după ce NASA a publicat valorile forței gravitaționale ale corpurilor cerești din Sistemul nostru Solar.


Trebuie știut faptul că unii astronauți au imitat anumite sporturi de pe Terra în spațiu, astfel Alan Shepard a lovit mingea de golf pe Lună, ea zburând la 36 de metri distanță, iar cei de pe Stația Spațială Internațională au vrut să joace baseball, în timp ce se aflau pe orbita terestră, potrivit IFL Science.

O’Donoghue, născut în Irlanda, lucrează în prezent pentru Agenția Spațială din Japonia. El a conceput o animație impresionantă, care prezintă cât durează dacă o minge este lăsată liberă de la înalțimea de un kilometru, până când atinge suprafața unei planete.

Oamenii de știință au calculat, timpul necesar unui obiect pentru a cădea în gol, pe Pământ, pe celelalte planete din Sistemul Solar, dar și pe Lună și Soare. S-a presupus că nu există nicio rezistență din partea vântului, doar în condiții similare.

Spre exemplu, forța gravitațională de pe Pământ face ca obiectele să cadă cu 502 kilometri pe oră, ceea ce înseamnă că ele ar ajunge la sol (de la un kilometru) în 14,3 secunde.

În ciuda faptului că Saturn este mult mai mare decât Terra, atracția gravitațională este doar puțin mai puternică și determină o viteză de 10,4 metri pe secundă, iar căderea ar dura 13,8 secunde.

Pământul a fost martorul unui eveniment apocaliptic: Tsunami cu valuri de 1.500 de metri

”Ar putea fi surprinzător să vedem că planetele mari au o atracție gravitațională comparabilă cu cele mai mici, la suprafață. De exemplu, Uranus atrage mingea in jos mai încet decât pe Pământ!”, a scris cercetătorul pe Twitter.

Se observă din videoclip că ”Marte este aproape de două ori mai mare decât masa lui Mercur, dar gravitația de suprafață este de fapt aceeași, ceea ce indică faptul că Mercur este mult mai dens decât Marte”, a explicat O’Donoghue.

Predicția care înmărmurește lumea: colapsul total al omenirii s-ar putea produce până în 2040

Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3531 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
profesoru
rank 3
” forța gravitațională de pe Pământ face ca obiectele să cadă cu 9,8
metri pe secundă, ceea ce inseamnă că ele ar ajunge la sol (de la un kilometru) in 14,3 secunde." - păi de ce nu faci calculul, Titus? Parcurgerea unui kilometru cu 9.8 metri pe secundă ar dura 102 secunde, nu 14,3. Unde e greșeala? 9,8 e de fapt accelerația gravitațională, măsurată in metri pe secundă LA PĂTRAT. Adică corpul cade din ce in ce mai repede. Nu e vorba de metri pe secundă - in care se măsoară viteza. De data asta traducerea e corectă. Articolul e greșit. Dar, totuși, trebuie să treci și prin filtrul gandirii, ai o responsabilitate pentru ce publici, nu traduci și cu asta basta.
adisnaie
rank 5
Scuze scuze scuze!
La a doua citire am remarcat ca de fapt corectezi autorul de 2 bani al articolui.
Inca o data,IERTARE!
As fi sters comentariul meu dar nu am posibilitatea.
profesoru
rank 3
A, OK. Dar apucasem să-ți
răspund. Nu te mai grăbi, citește cu atenție.
ddanyro
rank 1
acum este corect
.
Nonpolitikon
rank 5
Era un experiment la Fizică cu tuburile vidate, pana și bolovanu'
din ele, care cădeau cu aceeași viteză.
profesoru
rank 3
Obiectele cu mase diferite (pana și bolovanul) cad cu aceeasi
viteză (in vid) PE PAMANT. Dar in articol e vorba de altceva. E vorba de viteza cu care cad obiectele PE CORPURI CERESTI DIFERITE. Viteza depinde de acceleratia gravitatională a fiecarui corp ceresc, iar accelerația gravitatională e cu atat mai mare cu cat masa corpului ceresc respectiv e mai mare. De-aia un obiect cade pe Jupiter cu o viteză mult mai mare decat pe Lună.
................................... ................................... .................................. ................................ ..................................... .................................. ...............................
tarfrad
rank 5
Ha, ha, ha! Perfect de acord...!
"Obiectele cu mase diferite (pana și bolovanul) cad cu aceeasi viteză (in vid) PE PAMANT."
Să-i spună cineva asta și lui Tont-la-vale... psd!
adisnaie
rank 5
Nu stiu ce fel de profesor esti...
... in nici un caz, de fizica. Acel 9,8 mentionat de dumneata si care nu este urmat de unitatea de masura, nu este deloc viteza asa cum ti-ai imaginat ci acceleratie.
g=9,81 m/s^2. adica metri pe secunda la patrat.
Un corp caruiia i se da drumul de la 1000 metri altitudine fata de nivelul marii, atinge suprafata dupa t= radical din 2*h/g = radical din 2*1000/9,81 = 14,28 secunde
profesoru
rank 3
:)Măi omule, tu sigur ai citit comentariul meu? Exact asta am scris
și eu, că 9,8 nu e viteza, ci accelerația. Dar in articol scrie de 9,8 metri pe secundă. Viteză. Și de-aia nu iese calculul. Eu am atras atenția că trebuie să fie 9,8 metri pe secundă la pătrat. Accelerație. Și atunci ies calculele. Așa ceva...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor