Ce fenomen a produs disparitia dinozaurilor? Descoperire neasteptata a oamenilor de stiinta

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 03:27
6963 citiri
Ce fenomen a produs disparitia dinozaurilor? Descoperire neasteptata a oamenilor de stiinta
Disparitia dinozaurilor FOTO: stuff

Unul dintre cele mai neobisnuite fenomene din istoria Pamantului il constituie extinctia in masa a giganticelor animale, proces care a avut loc in urma cu 66 de milioane de ani. Acum, oamenii de stiinta au stabilit ca un meteorit a produs disparitia dinozaurilor, dar si crearea, in timp, a padurii amazoniene din America de Sud.

Expertii de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite au dat publicitatii in revista Science un nou studiu, in care s-au analizat zeci de mii de fosile de plante de pe continentul sud-american, reprezentand "un avans fundamental al cunoasterii", potrivit declaratiei lui Peter Wilf, implicat in cercetare.

"Autorii demonstreaza ca extinctia dinozaurilor a insemnat, de asemenea, un eveniment de resetare masiva a ecosistemelor, punand evolutia lor pe o noua cale, care a condus direct la crearea unei jungle, foarte diversa si spectaculoasa", a concluzionat specialistul, conform Scientific American.

Aceste constatari, "ofera un nou impuls pentru conservarea patrimoniului evolutiv viu din regiunea tropicala, care sustine viata umana, impreuna cu milioane de specii".

Carlos Jaramillo, biolog la Institutul Smithsonian Research din Panama si co-autor al studiului, a fost de acord ca impactul meteoritului de acum 66 de milioane de ani si efectele ecologice ale sale au avut implicatii pana astazi.

Astfel, padurile din jungla ale epocii moderne au devenit o parte integranta a vietii de pe Pamant. Amazonul, in particular a jucat un rol crucial in reglarea ciclului apei dulci a planetei si a climatului.

Oamenii de stiinta stiau de efectele coliziunii meteoritului si consecintele acestuia- cel putin in zonele temperate - care variau in functie de conditiile locale si de distanta fata de craterul de la Chicxulub din Peninsula Yucatan, Mexic.

Concluzia studiului este ca padurea amazoniana s-a dezvoltat in urma impactului meteoritului, care a dus la disparitia dinozaurilor. Trebuie mentionat faptul ca aceasta jungla se intinde pe o suprafata uriasa de 5,5 milioane de kilometri patrati, in 9 tari din America de Sud.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#extinctia dinozaurilor pamant, #fenomen, #padurea amazoniana , #fenomen