Cei mai activi 5 vulcani din lume (Galerie foto)

Luni, 22 August 2011, ora 14:01
61067 citiri
Cei mai activi 5 vulcani din lume (Galerie foto)

Unii vulcani sunt in stare latenta, dar ar putea erupe oricand, iar altii au activitate aproape constanta de ani de zile, ambele tipuri starnind insa ingrijorare, in mod egal.

Lista de mai jos, intocmita de ouramazingplanet.com, cuprinde cei mai activi cinci vulcani din lume din 1900 incoace.

1. Sangay, Ecuador - 94 de ani

Acesta a avut eruptii frecvente si in vremuri istorice, mai ales de tip strombolian - cea mai timpurie eruptie raportata a fost in 1628. Intre ani 1728 - 1916 si 1934 - prezent a fost inregistrata insa o activitate eruptiva relativ constanta, care a provocat schimbari dese in forma craterului.

Conul vulcanic cu versanti abrupti are o inaltime de 5.230 de metri, iar varful este uneori acoperit cu zapada (din cauza eruptiilor dese nu se poate forma si un camp permanent de gheata).

2. Santa Maria, Guatemala - 101 ani

Vulcanul Santa Maria se inalta peste campia de coasta dinspre Pacific a Guatemalei. Este de fapt un stratovulcan format din straturi alternative de cenusa intarita, lava si roci si are o inaltime de 3.772 metri. O eruptie catastrofica ce a avut loc in 1902, una dintre cele mai puternice ale secolului XX, a provocat daune severe in sud-vestul Guatemalei.

Santa Maria face parte din lantul vulcanic Sierra Madre, care se intinde de-a lungul partii de vest a Guatemalei, fiind separat de Oceanul Pacific printr-o campie intinsa.

3. Stromboli, Italia - 108 ani

Vulcanul Stromboli a erupt aproape continuu de peste 2.000 de ani, ceea ce a facut sa fie supranumit "Farul Mediteranei". Eruptiile din craterele de varf constau de obicei in explozii moderate, care dureaza doar cateva secunde, aruncand cenusa, fragmente de lava incandescenta si blocuri litice la cateva sute de metri in aer, denumirea de eruptii de tip strombolian venind tocmai de la acest vulcan.

Activitatea lui este aproape exclusiv exploziva, dar are si eruptii efuzive (caracterizate prin curgeri de lava) - una fiind cea din 2002, prima de acest gen in 17 ani.

Stromboli este tot un stratovulcan compus din randuri alternative de cenusa intarita, lava si roci vulcanice. Iar insula cu acelasi nume se extinde pe masura ce vulcanul continua sa arunce lava.

4. Etna, Italia - 109 ani

Situat in Sicilia, acest vulcan dateaza din anul 1.500 i.Hr. si a erupt de circa 200 de ori. In 2001 curgerile de lava au ajuns pana aproape de orasul Nicolosi.

Muntele are circa 3.340 de metri inaltime si este cel mai mare vulcan activ din Europa. Cea mai violenta eruptie a acestuia a avut loc in martie 1669, cand a "scuipat" roca topita zile in sir, pana la sfarsitul lunii aprilie a acelui an.

5. Yasur, Vanautu - 111 ani

Muntele Yasur este un vulcan activ situat pe Insula Tanna, Vanuatu, facand parte din Cercul de Foc al Pacificului, si are 361 de metri inaltime. Yasur a erupt aproape continuu de peste un secol, iar eruptiile sale sunt fie de tip strombolian, fie de tip vulcanian.

Se crede ca stralucirea vulcanului l-a atras pe capitanul James Cook in ceea ce a fost prima calatorie europeana pe insula, in 1774. Astazi, muntele este o zona sacra pentru cultul cargo John Frum.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...